Arheologia confirmă exactitatea spuselor profetului Ieremia

Arheologia confirmă exactitatea spuselor profetului Ieremia

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

British Museum conţine o colecţie de 130.000 de tăbliţe asiriene acoperite cu caractere cuneiforme… dintre care unele au 5.000 de ani.

Recent, Michael Jursa, un asirolog de la Viena a făcut o cercetare printre aceste plăcuţe. Descoperirea sa vine să confirme exactitatea faptelor menţionate în cărţile istorice ale Vechiului Testament.

El a dat peste un nume care i se părea familiar: Nabu – sharrussu – ukin. O inscripţie veche de 2.500 de ani declarând că acest personaj era “şeful eunucilor“ lui Nebucadnestar a II-lea, regele Babilonului. Verifâcând în Vechiul Testament, profesorul austriac a găsit acelaşi nume, ortografiat însă diferit: “Nebu – Sarsekim“, în capitolul 39 din cartea lui Ieremia. Profetul raportează într-adevăr că Nebu – Sarsekim era “şeful eunucilor“ lui Nebucadnetsar, şi că în anul 587 înainte de Christos, el a luat parte cu regele său la asediul Ierusalimului, când babilonienii s-au năpustit peste oraş.

 

 

Arheologia confirmă exactitatea spuselor lui Ieremia

După Irving Finkel, expert la British Museum, această micuţă tăbliţă are “dimensiunile unui pachet de ţigări“. Este o mărturie că regele babilonian a dăruit 750 de grame unui templu din ţara sa. Este datată din al 10-lea an al domniei lui Nebucadnestar al II-lea, adică în 595 înainte de Christos, cu 12 ani înainte de asediul Ierusalimului.

Nu este pentru prima oară când se descoperă numele personajelor biblice în documente extrabiblice, dar Nabu – sharrussu – ukin este departe de a fi un personaj  de prim plan.

Profesorul Finkel a declarat: “Este vorba de o descoperire extraordinară, care interesează întreaga lume. Pentru că Nebu – Sarsekim a existat, ce putem spune de alte personaje minore din Vechiul Testament? Un detaliu foarte secundar din Vechiul Testament se adevereşte veridic. După părerea mea, asta conferă o nouă putere întregii poveşti a lui Ieremia.“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *