Biblioteca lui Hadrian

Biblioteca lui Hadrian

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Biblioteca lui Hadrian era o bibliotecă vastă aflată pe agora romană a vechii Atene. Îi datorează numele principalului său donator: împăratul roman Hadrian, din dinastia Antoninilor, care i-a succedat împăratului Traian și care era îndrăgostit de Grecia și de cultura acesteia.

Foto de Badseed, Wikipedia. Pasha Mosque.

Umanist, om de litere, poet și filosof cu reputația de pacifist, împăratul Hadrian a încetat cu politica expansionistă a Imperiului Roman manifestată de predecesorul lui și s-a concentrat pe consolidarea frontierelor și pe cea a structurii administrative.

Cînd a urcat pe tron, Imperiul Roman se afla la apogeul teritorial și Hadrian a simțit nevoia să reorganizeze imperiul pe care îl avea de gestionat și pentru asta, a petrecut mai mult de zece ani în provinciile acestuia. Între 129 și 133 a călătorit la Atena și în Asia.

La Atena, Hadrian a poruncit ridicarea unei biblioteci în anul 132, un centru cultural, un forum, un depozit de arhivă sau palestra și un templu de cult imperial. A făcut din acest oraș centru intelectual al elitelor Orientului. De formație intelectuală romană, împăratul Hadrian era un om rafinat atras de scrierile grecești. Chiar era numit graeculus (micul grec)!

Îndrăgostit de lumea elenistică, Hadrian a vrut să ofere Atenei o adevărată renaștere prin construirea unor edificii impresionante și cu aspect cultural, printre care se numără și biblioteca, căreia i-a făcut numeroase donații.

Bustul lui Hadrian din marmură albă, Palazzo dei Conservatori, Capitoline Museums, Wikipedia.

În Egipt, a frecventat biblioteca din Alexandria, i-a restaurat colecțiile și a vizitat muzee.

Biblioteca din Atena a fost devastată de un raid efectuat de herulii barbari în secolul următor, în 267. Era constituită dintr-o curte peristilă de aproximativ 100 m lungime și până la 70 m lățime. Biblioteca ar fi conținut mai mult de 20.000 de rulouri de mare valoare, documente inestimabile pierdute pe vecie.

După distrugerea orașului de vizigoții lui Alaric, cel care a jefuit Roma, ea a devenit noul centru civic al Atenei, în jurul unei biserici de la începutul secolului al V-lea. Se află aproape de Piața Monastiraki.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *