La 24 iulie 2009, un turist american, Hector Saliezar, a făcut trei fotografii uimitoare ale templului maya de la Chichen Itza, situat între Valladolid şi Merida, din peninsula Yucatan.
Oraşul maya a fost probabil ridicat în secolul X, fiind principalul centru religios din Yucatan, deşi primele urme de construcţie datează din secolele VIII şi IX. Conform datelor de care dispuneau arheologii în 2003, Chichen Itza şi-a pierdut puterea regională şi ar fi fost depopulat în secolul XI.
De remarcat că cea mai veche dată în scriitura maya echivalează cu anul 832! Iar data cea mai recentă în scriitură maya evocă anul 998 şi a fost descoperită în aşa zisul templu al lui Osario.
Dar edificiul cel mai important şi cel mai spectaculos de pe acest sit arheologic din Mexic este o piramidă mare în terase, numită El Castillo (Castelul în castiliană) de către conchistadorii spanioli, care are o înălţime de 24 de metri.
Piramida are o bază pătrată şi vocaţia unui calendar. Civilizaţia maya deţinea secrete şi o tehnică avansată privind astro-arhitectura. Mayaşii aveau cunoştinţe astronomice vaste. De la cine? De la mesagerii unei civilizaţii galactice? Oare extratereştrii i-au învăţat ştiinţe apoi pierdute? În ce scop? Saliezar a reuşit să fotografieze, prin hazard, o sursă luminoasă care ieşea din templu pentru a se îndrepta spre spaţiu.