Ştim că razele ultraviolet au de multe ori efecte dezastruoase asupra oamenilor şi mamiferelor (câini, pisici), deoarece conduc la apriţia melanomului. Dar oamenii de ştiinţă au observant de curând că şi peştii pot fi afectaţi de acelaşi lucru. Melanomul este un cancer al pielii, dezvoltat în detrimentul melanocitelor (tumori melanocitare). În ciuda a ceea ce sugerează acest nume, un melanomul nu este întotdeauna negru. Aproximativ 5% dintre ele au culoarea normală a pielii.

O echipă de cercetători britanici şi australieni a arătat că peştii care se găsesc în jurul Marii Bariere de Corali, în Oceanul Pacific, sunt atinşi de cancer. Este vorba de păstrăvul coral (Plectropomus leopardus). În studiul lor se arată că într-un eşantion de 136 de peşti, 15% au avut leziuni ale pielii. Recunoscuţi pentru culoarea lor portocalie frumoasă, aceşti peşti prezentau acum pete negre pe 5% din pielea corpului lor.
Studiile de laborator arată că un peşte bolnav are o viaţă redusă cu 6 luni în loc de 4 ani şi sunt mult mai fragili. Ca să nu mai vorbim de faptul că orice variaţie de temperatură a apei în care trăiesc îi face să moară mai repede.
Specialiştii au recoltat probele de peşte din două zone ale Marii Bariere de Corali, mai precis de acolo unde au observat în mod regulat în stratul de ozon stratosferic, o barieră naturală la razele ultraviolete. Dar ei sunt de acord că trebuie să facă eforturi suplimentare şi finanicare pentru a se stabili cauza exactă a acestui tip de cancer. Iau în calcul şi alţi factori, cum ar fi posibilii microbi marini sau poluarea marină.
Este primul studiu care se efectuează pe peşti sălbatici şi nu hibrizi. Oamenii de ştiinţă suspectează şi o cauză genetică a păstrăvului de corali.