K’inich Janaab ‘Pakal I, cel mai celebru rege de la Palenque

K’inich Janaab ‘Pakal I, cel mai celebru rege de la Palenque

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

K’inich Janaab ‘Pakal I, de asemenea, cunoscut sub numele de Pacal al II-lea sau Pacal cel Mare, este cel mai faimos ahau (conducător) al mayașilor din orașul-stat Palenque. A urcat pe tron ​​la vârsta de 12 ani la 29 iulie 615 și a trăit până la vârsta de 80 de ani. Mama lui, Sak K’uk ‘, a condus orașul în timp ce așteapta ca fiul său să devină adult. Numele său înseamnă “Marele Soare (K’inich)” – “Scut” (Pakal) – “radiând” (Janaab) în limba mayașă.

K’inich Janaab ‘Pakal I în momentul aderării sale la tron (reproducerea de pe o tăbliță de către Alfred Maudslay), sursă Wikipedia.

După ce a urcat pe tron, Pacal al II-lea a a reușit să restabilească puterea după o serie de eșecuri dezastruoase în conflict cu orașul-stat Calakmul (situat în jungla de nepătruns, în marea regiune a bazinului Petan, în centrul peninsulei Yucatan, la 35 de kilometri nord de Guatemala) și a început o campanie de construcție, care și-a lăsat profund amprenta asupra sitului de la Palenque, unele clădiri excepționale putând fi admirate și azi.

Descoperirea mormântului său în 1952 este considerată una dintre cele mai importante din arheologia maya.

K’inich Janahb Pakal a urcat pe tronul de la Palenque, care suferise enorm din cauza mai multor atacuri purtate de rivala Calakmul, tocmai când strălucirea regatului era cea mai scăzută. El i-a succedat unui suveran misterios cunoscut sub numele de Muwaan Mat.

La sfârșitul secolului al XX-lea se credea că în spatele acestui nume era ascunsă de fapt mama lui Pakal, Doamna Sak K’uk’, care ar fi urcat pe tron din cauza lipsa moștenitorilor de sex masculin eligibili. Lucrul se petrecuse deja în Palenque. Dar această teorie este în mare măsură abandonată astăzi. Tatăl său, K’an Hix Mo, putea fi de origine străină, iar unii autori chiar au speculat că Pakal s-ar fi născut în altă parte decât în ​​Palenque.

Tabla ovală a Palatului mărturisește în orice caz că mama sa a avut un rol important la începutul domniei fiului său, fără a putea însă să precizeze care dintre ele. Au fost găsite totuși câteva referiri la această perioadă, despre care se crede că, probail,  nu era foarte prosperă.

Primele evenimente majore raportate sunt căsătoria lui cu Doamna Tz’akb’u, regina (ajaw) orașului Totkan, în jurul anului 626, apoi capturarea unuia dintre domnii săi de către orașul Piedras Negras (situat de-a lungul râului Usumacinta în Guatemala și la 40 de km în aval de Yaxchilan, care se găsește într-n fel de potcoavă a aceluiași râu, reprezentând frontiera naturală între Mexic și Guatemala) în 628.

Apoi, stabilitatea domniei sale lungi și cea a altor orașe contemporane maya, cum ar fi Tikal, au permis orașului-stat Palenque să-și dezvolte puterea și prestigiul. Astfel, din 647, Pakal a putut finanța construcția faimosului “Templo Olvidado” (“templul uitat”, cunoscută și sub numele de Templul H), apoi a clădirilor din sectorul estic al Palatului (casele A, B și C).

Fațada estică a apeductului palatului din Palenque, foto de Ricraider, sursă Wikipedia.

După moartea lui, i-a succedat fiul acestuia K’inich Kan Balam al II-lea, urmat de fiul său mai mic, Kan Joy Chitam al II-lea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *