Minunea naturii de la Pamukkale

Minunea naturii de la Pamukkale

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Pamukkale_TurkeyPamukkale este una dintre extraordinarele minuni ale Turciei. Marea atracţie este imensitatea albă a falezei cu bazinele sale din calcar alb. Muntele pare ca făcut din zăpadă, nori şi bumbac.

Această curiozitate vine din apariţia în stâncă a apelor termale de peste 35°C, care au depus de-a lungul secolelor sedimente de calcar alb. În aceste bazine te poţi scălda. Turcii numesc locul Pamukkale, ceea ce s-ar traduce prin „castelul de bumbac”.

Este un peisaj care fascinează, căci trecerea apelor minerale crează urme frumoase de oxid de calciu. Iar rezultatul este pur şi simplu spectaculos: apele curg etapă cu etapă, formând cascade şi umplând bazinele.

Cascadele de carbonat de calciu şi apă îşi schimbă culoarea în funcţie de lumina soarelui, iar efectul este uimitor. Uneori alb, alteori albastru sau verde, spectacolul uimeşte în mod clar pe privitori. Dinamica continuă a eroziunii şi transformarea peisajului original au dus la crearea unui mediu neobişnuit, ireal, venit parcă din filmele de S.F.

Pamikkale este unul din fenomenele cele mai excepţionale pe care ni le oferă natura şi pe care îl puteţi admira în toată splendoarea sa în Turcia, în apropiere de antica staţiune balneară Hierapolis, nu departe de oraşul Denizli, în valea superioară a Meandrei.

Dar aceste terase spectaculoase nu au apărut decât la o dată relativ recentă, provenind de la apele termale. Efectul este unic, magnific.

Aceste izvoare calde sunt exploatate din timpul romanilor datorită calităţilor lor terapeutice. În fiecare an, lângă ruinele anticului Hierapolis are loc un festival internaţional de muzică.

Cascada pietrificată încântă turiştii de mult timp şi atrage o mulţime de pelerini în fiecare an care vin să se scalde în apele sale curative. Izvoarele de aici au un debit de 400 de litri pe secundă. Locul a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *