Misterul plăcilor Tjipetir

Misterul plăcilor Tjipetir

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Misterul plăcilor Tjipetir (1)De mai mulți ani, pe plajele din Franța, Anglia, Spania, dar și în Germania, și până în Danemarca se descoperă nişte plăci misterioase…

La sfârșitul lunii ianuarie, Benjamin făcea plimbări cu familia sa pe plaja din Mimizan, căutând lemne plutitoare. Dar furtunile din ultimele săptămâni au depus pe nisip un obiect curios, care i-a atras imediat atenţia: o placă din gumă gri, de aproximativ 30-50 cm, gravată pe toată lungimea sa cu o inscripție ciudată: „Tjipetir”. Curând, băiatul a aflat că nu este primul care face acest tip de descoperire.

De aproape doi ani, sute de astfel de plăci au fost găsite pe coasta Atlanticului, din nordul Spaniei şi până în Marea Britanie, fără ca nimeni să știe exact de unde vin.

Misterul plăcilor Tjipetir (2)Din primele investigații, misterul pare să se adâncească un pic mai mult. „Tjipetir” se referă la numele unui mic sat situat în vestul insulei Java, care la începutul secolului al XX-lea, s-a specializat în fabricarea plăcilor gutaperca, un latex de origine naturală, folosit la fabricarea multor elemente de zi cu zi, cum ar fi valize sau mingii de golf. Dar, odată cu apariția de materiale sintetice, nebunia manifestată de gutaperca a scăzut treptat, iar fabrica a fost închisă în 1920. După 80 de ani, plăcile din Indonezia ajung pe țărmurile Europei.

Soluția cea mai credibilă ar veni din faptul că aceste plăci ar putea proveni din încărcătura unor nave naufragiate la începutul secolului XX. Iar printre ipotezele vehiculate, iese în evidență vasul Titanic. Plăcile erau depozitate, se pare, în cala gigantului în largul Terrei Nova în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, înainte de a fi eliberate in apele libere ale oceanului, un secol mai târziu, din cauza dezintegrării epavei.

Această teorie este seducătoare şi coerentă din punct de vedere științific. François Galgani, un cercetator de la Ifremer, a declarat: „Nu spun că aceste plăci provin din Titanic, dar nimic nu infirmă această ipoteză.” Curenții oceanici, Gulf Stream și deriva nord-atlantică ar putea aduce foarte bine aceste obiecte pe țărmurile Europei.

Un alt indiciu: marele spectru al răspândirii plăcilor misterioase atestă o provenienţă îndepărtată, dincolo de coastă. În fine, caracteristica acestui tip de latex, care se degradează foarte repede la lumina, indică faptul că a rămas până acum „într-un mediu protejat, cum ar fi cala navei.”

În 1904, un cargo olandez, Moerdyck, s-a scufundat în Canalul Mânecii. Să provină plăcile de aici? Dar în acest caz, poziția navei nu ar fi permis ca plăcile să fie dispersate pe distanțe atât de mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *