Noi dovezi despre prima colonizare a Europei

Noi dovezi despre prima colonizare a Europei

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Cercetătorii au descoperit în Crimeea una dintre cele mai vechi dovezi directe ale prezenţei lui Homo Sapiens în sud-estul Europei. Au fost scoase la lumina zilei din sudul muntos al peninsulei ucrainiene rămăşiţe umane datând de 32.000 de ani.

O echipă de cercetători europeni, de la CNRS şi de la Departamentul de Preistorie de la Muzeul de Istorie Naţională, în special, a scos la iveală rămăşiţe de pe situl de la Buran-Kaya, situat în Crimeea, într-unul din straturile de sol corespunzătoare paleoliticului superior.

Noi dovezi despre prima colonizare a Europei

Într-un comunicat, CNRS explică faptul că 162 de fragmente de oase umane aparţin cel puţin la cinci indivizi: un copil, doi adolescenţi şi doi adulţi. Ele au fost descoperite în apropiere de unelte din piatră şi oase de animale sculptate, cele mai multe de antilope Saiga, de vulpi şi iepuri de câmp. De asemenea, au fost găsite obiecte cu ornamente. De exemplu, arheologii au găsit mărgele de fildeş şi scoici cu orificii. Fragmentele de oase umane sunt în principal bucăţi de craniu, coaste, falange şi dinţi.

Datarea cu carbon 14 a unuia din aceste oase, şi a unui os de cerb, a permis determinarea vârstei lor: 32.000 de ani. Situl de la Buran-Kaya a devenit astfel unul dintre cele mai vechi care a fost locuit de oamenii moderni din Europa, subliniază CNRS. Doar două situri, unul în ţara noastră şi celălalt în Rusia, sunt mai în vârstă, cu urme datând de 34.000 de ani pentru primul, şi de 33.000 de ani pentru cel rusesc.

Toate siturile din Europa occidentală sunt de dată mai recentă. Această descoperire tinde să confirme ipoteza unei colonizări a continentului dinspre est spre vest de către primii Homo Sapiens. Ei s-au răspândit apoi în întreaga Europă prin regiunile sud-orientale care mărginesc Marea Neagră şi Orientul Mijlociu, se mai spune în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *