La Vettersfelde a fost descoperit în mod întâmplător, în 1882, un depozit cu foarte multe obiecte de aur, în orașul Lausitzul de Jos, la sud de Brandenburg, astăzi Witaszkowo, în apropiere de Gubin, Polonia. Aceste obiecte ne dezvăluie arta animalieră la sciți. Originea acestui depozit rămâne destul de misterioasă.
Printre cele mai remarcabile obiecte ale acestui depozit găsim:
O placă (41 cm × 15 cm) din aur sau mai exact din electrum, sub formă de pește, probabil datând de la sfârșitul secolului al VI-lea î.e.n. Potrivit lui Furtwängler, ar fi vorba despre un ornament (sema) al unui scut. Corpul peștelui este acoperit cu animale mici în relief și coada lui se termină în două capete de berbeci.
Acesta a fost probabil făcută în atelierul unei colonii ionice de pe țărmul nordic al Mării Negre, ca Olbia Pontului (fondată de coloniștii din Milet pe malul Bugului) sau Panticapaeum (fondată tot de coloniștii greci din Milet pe malul crimeean al Bosforului cimmerian), pentru a satisface probabil gustul unui prinț scit.
Tezaurul mai conține o placă de aur destinată să acopere partea superioară a unei teci de acinace (pumnalul cu două tăișuri purtat de sciți). Decor animalier (pește, pisici sălbatice, căprioare, mistreți). Lungime: 19 cm. Secolul al VI-lea î.e.n.
Un obiect de aur format din patru discuri, care au o decorare animalieră în jurul unui bosaj central și un disc central mai mic. Ar putea fi un pieptar sau un articol de harnașament. Înălțime: 17 cm. Secolul al VI-lea î.e.n.
Prezența acestor obiecte descoperite atât de departe în nord se explică în general printr-o expediție efectuată de sciți către Europa Centrală; o astfel de expediție este atestată la sfârșitul secolului al VI-lea î.e.n., în urma campaniei lui Darius împotriva sciților (513 î.e.n.). Depozitul ar putea corespunde fie mormântului unui conducător scitic care a murit în Lusatia, fie ca urmare a unei prăzi obținută de la vrăjmașii săi.