Bătălia de la Stalingrad văzută de un soldat german

Bătălia de la Stalingrad văzută de un soldat german

5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

În cartea “Histoire premiere ES”, apărută la Hachette, putem constata realitatea războiului din Est, văzută în timpul bătăliei de la Stalingrad prin ochii unui soldat german.

Iată ce scrie el:

  • 23 august: Ne-a parvenit o veste bună la nord de Stalingrad trupele noastre au atins Volga şi au preluat o parte din oraş. Ruşilor nu le mai rămân decât două soluţii fuga dincolo de Volga sau să predea. Interpretul regimentului nostru a interogat un ofiţer rănit care a fost făcut prizonier. Acesta a declarat că rușii vor apăra Stalingrad până la ultimul om.
Bătălia de la Stalingrad văzută de un soldat german
Soldați germani pe frontul din URSS- sursa foto Wikipedia
  • 13 septembrie: Ruşii se bat cu o disperare de animale feroce şi nu se predau: ne-au lăsat să ne apropiem şi ne presează cu grenade. Compania a rămas fără şef.
  • 18 septembrie: Lupta se continuă de aproape trei zile în interiorul unui siloz de grâu. Şeful batalionului ne-a zis: comisarii politici le-au dat ordin apărătorilor de a rezista până la moarte.

Dacă toate casele din Stalingrad sunt apărate în acest fel, niciunul din soldaţii noştri nu se va reîntoarce.

  • 27 octombrie: Trupele noastre sunt în sfârşie capturate în orice uzină baricadată dar nu vom ajunge să atingem Volga. Ruşii, nu sunt oameni, ci automate metalice. Nu se tem de foc.
  • 29 noiembrie: Suntem înconjuraţi.
  • 28 decembrie: Am mâncat toţi caii.

Sunt gata de a mânca carne de pisică. Soldaţii au devenit asemănători cadavrelor sau nebunilor, caută orice aliment pe care să-l pună în gură. Nu se mai feresc din calea obuzelor ruseşti. Nu mai avem puterea de a merge.

Ce al naibii este acest război!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *