Atacul viking condus de contele Ragnar asupra Parisului

Atacul viking condus de contele Ragnar asupra Parisului

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Atacul viking condus de contele Ragnar asupra ParisuluiRagnar (Reginherus) era un conte de la curtea regelui danez Harek (unul dintre cei cinci fii ai regelui danez Godfried), care a participat la prima jefuire a Parisului de către vikingi în anul 845 (cu cinci ani în urmă, vikingii prădaseră vestul regatului lui Ludovic Germanicul).

A intrat pe Sena la 20 martie, cu 120 de nave și 5000 de vikingi. O adevărată flotă!

Soldații din armata lui Charles cel Pleșuv care păzeau mănăstirea Saint-Denis au încearcat în zadar să se opună invadatorilor scandinavi, dar luptătorii lui Ragnar  au spânzurat în fața ochilor lor, pe o insulă aflată în mijlocul râului, 111 prizonieri în scopul de a-i înspăimânta şi mai tare pe localnici şi de a fugi din calea lor.

Carol cel Pleșuv s-a închis în abația de la Saint-Denis și privat de armata sa, a rămas inactif.

Vikingii danezi au jefuit și au ars Parisul fără nicio rezistență în duminica Paştelui, la 28 martie, au distrus tot ce au întâlnit în cale. Locuitorii de pe cele două maluri ale Senei au fugit sau s-au refugiat în oraș.

Vikingii au plecat în Danemarca abia după ce li s-au dat 7.000 de livre de argint ca danegeld (tributul dat danezilor)!
Conform unei tradiții reflectată în saga Ragnarssona þátt, adică “Spuse de fiii lui Ragnar”, regele Ragnar a fost făcut prizonier de regele Aella de Northumbria care l-a aruncat într-o groapă plină de șerpi.

Atacul din anul 866 împotriva Northumbriei condus de presupuşii săi fii Halfdan, Ivar Ragnarsson și Ubbe era destinat de  a-l răzbuna, și regele Aella ar fi fost ucis de ei în cursul pedepsei crunte specifice vikingilor numită vulturul de sânge.

Dar veridicitatea acestor fapte este pusă la îndoială de către istorici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *