Boko Haram

Boko Haram

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Boko Haram, denumită oficial Jama’atu Ahlis Lidda’Awati Sunna Wal-Jihad (în sunnită se traduce prin Grupul de predicare și Jihad, este o mișcare salafistă jihadistă din nord-estul Nigeriei care îşi propune aplicarea legii Sharia în țara africană.

A fost fondată în 2002 de către Mohammed Yusuf, un islamist nigerian în Maiduguri, în nord-vestul ţării. Mișcarea este clasificată drept o organizație teroristă de către Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și, uneori, este numită chiar sectă!

Boko Haram (2)Pledând radicalismul islamist, această mişcare teroristă a fost revendicată mai întâi ca o afiliere cu talibanii din Afganistan, apoi s-a asociat cu jihadiștii din Al Qaeda și cu Statul Islamic. Ea stă în spatele multor atacuri și masacre îndreptate împotriva civililor de toate religiile din Nigeria, dar și în Camerun. Liderul său actual este Abubakar Shekau, alias Darul Tawhid, alias Abacha Abdullahi Geidam sau Damasack.

Boko Haram s-ar mai putea traduce şi ca “educația occidentală este un păcat”. Cuvântul Boko Haram înseamnă în limba haussa “carte interzisă” sau “ilegală”.

Unii adepți ai aşa zisei secte Boko Haram poartă amulete, ceea o diferenţiază de membrii din Al Qaeda. Se crede că Boko Haram s-a transformat cu adevărat din sectă într-o mişcare islamistă abia după moartea fondatorului său Mohamed Yusuf, în 2009, în timpul unui adevărat război civil care a avut loc în provinciile din nord. Atunci, acesta a fost capturat la Maiduguri, capitala statului Borno, de către autorităţile nigeriene. A încercat să evadeze dar a fost omorât.

Potrivit BBC, afilierea grupării la Al Qaeda ar sta sub semnul întrebărilor, deoarece cele două facțiuni ar urmări obiective diferite. Deși ambele se opun categoric modernizării și valorilor occidentale, Boko Haram se caracterizează prin atacuri împotriva populației civile și nu doar împotriva intereselor occidentale.

Cu toate acestea, din 2010 și mai ales în urma atentatelor din vara anului 2011, este posibil ca Boko Haram să fi stabilit într-adevăr legături cu Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQIM), fost grup salafist pentru rugăciune și luptă algerian, care operează în regiunea Sahel ce mărgineşte sudul deşertului Sahara, în părţile sale mauritaniene, maliene şi nigeriene.

Boko Haram (1)Experţii susţin însă că Boko Haram este “exclusiv nigeriană” și “nu pledează jihadul internațional”, spre deosebire de filiala sa disidentă Ansaru (Avangarda pentru Protecţia Musulmanilor în Africa neagră), care reclamă Califatul din Sokoto fondat de regele Usman dan Fodio, un scriitor musulman din secolul XIX.

Într-un videoclip lansat pe net la 13 iulie 2014, Abubakar Shekau şi-a arătat susţinerea atât faţă de Abu Bakr al-Baghdadi, califul Statului Islamic, cât şi de Ayman al-Zawahiri, emirul Al-Qaida precum și de Mullah Omar, liderul talibanilor (care a fost conducătorul Afganistanului între 1996-2001) .

La 5 ianuarie 2015 Shekau şi-a anunțat intenția de a recupera teritoriul vechiului Califat Sokoto. Iar zece zile mai târziu, într-un nou videoclip, Abubakar Shekau şi-a expus doctrina ideologică și s-a referit la Ibn Taymiyya (un influent teolog musulman sunnit din secolul XIII care a încercat să organizeze jihadul împotriva năvălitorilor mongoli) și Muhammad ibn Abd al-Wahhab ( un erudit predicator musulman din tribul arab Banu Tamim care milita pentru o reîntoarcere la islamul autentic).

Boko Haram este o grupare extrem de violentă, printre cele mai feroce din lume, care a comis multe masacre, răpiri, jafuri şi a luat ostatici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *