La 20 km de Ruse, în Bulgaria se găseşte un cimitir templier din secolele X-XIV în localitatea Nisovo, situat pe un deal cu aspect sălbatic (cândva îi zicea Belica) în Parcul Naţional. Locul pare abandonat! În orice caz, aspectul este deplorabil, neîngrijit deloc şi domină senzaţia de uitat de veacuri…
Aici au fost identificate mai mult de 70 de cruci mari cu însemne templiere şi o echipă de arheologi din Sofia, condusă de profesorul Ovcearov a găsit 30 de schelete umane ( printre care cele al unei femei cu un copil) şi monede valoroase din epocă, multe turceşti.
Am fost într-o duminică pe acest sit într-o călătorie surpriză de studii şi am făcut multe poze pentru voi. Pe toate le puteţi admira aici:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1605065486440665.1073741829.1567211826892698&type=3
Am descoperit două vechi drumuri romane care şerpuiesc pe coline, în apropiere de un mal stâncos abrupt, extrem de periculos dar care oferă o panoramă fascinantă. Cândva, în negura timpului, în preistorie aceste meleaguri se aflau sub apă, mai precis Marea Tetis. Dacă ai curiozitatea, poţi descoperi cu uşurinţă urme de scoici sau de alte vieţuitoare care trăiau odinioară în adâncuri.
În morminte s-au găsit multe monede. Conform tradiţiei, se punea câte o monedă, cel puţin, în mâna decedatului sau pe piept în scopul de a-l feri de vampiri.
Se crede că satul Nisovo, unde se găseşte cimitirul templierior, se numea cândva Belica (aţii susţin că numele său era Galiţa), ai cărei locuitori au murit de ciumă.
Am plecat cu un sentiment de mare încântare văzând crucile vechilor cavaleri templieri care şi-au găsit sfârşitul în Bulgaria, la aproape 100 km de Bucureşti dar şi cu regretul că un loc atât de important şi de plin de semnificaţii istorice este pur şi simplu abandonat de către autorităţile din Bulgaria. Ce păcat!
Marian Deaconu, istoric