Cine a fost Mata Hari?

Cine a fost Mata Hari?

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Sub numele de Mata Hari, Margaretha Zella a adăugat dansuri indoneziene la repertoriul său de şarm. Era frumoasă şi fascinantă. Ducea o viaţă nonconformistă care o făcea adesea să fie suspectă. Ea a simbolizat întotdeauna misterul, erotismul şi spionajul. Destinul său a fost tragic.

De tânără a fost o curtezană şi o dansatoare exptică. A învăţat arta seducţei pe care a utilizat-o cu nonşalanţă. S-a căsătorit cu un ofiţer din armata colonială olandeză. Se povesteşte că era atrasă de oamenii importanţi.

După ce s-a despărţit de soţul său, s-a stabilit la Paris, în 1903, decisă de a reuşi în cariera de dansatoare. Dar a avut o perioadă dificilă, în timpul căreia a fost curtezană. Apoi, s-a decis să-şi schimbe imaginea. Şi astfel, s-a născut dansatoarea exotică. Mata Hari, care a dobândit în scurt timp o carieră internaţională.

Cine a fost Mata Hari?
Mata Hari

O spioană plină de şarm

Întâlnirea cu şeful poliţiei berlineze, Truffant von Jagow i-a schimbat destinul. Acesta s-a îndrăgostit de ea şi a devenit amantul său. El a înţeles imediat că putea folosi şarmurile frumoasei sale amante în special în avantajul Germaniei. Prin urmare, a incitat-o să-şi continue activităţile şi să se ocupe de oamenii politici, de personalităţile din armată şi din diplomaţie. Astfel, ea putea obţine informaţii importante de ordin militar. Mata Hari a acceptat şi şi-a început cariera de spion sub indicativul H21. Tânăra femeie a participat la numeroase serate şi a legat prietenii strânse cu bărbaţi influenţi.

Foarte dotată, ea obţinea informaţii pe care apoi le raporta germanilor. Talentele sale de seducătoare au avut consecinţe grave la începerea Primului Război Mondial. S-a angajat ca infirmieră, în apropiere de Vittel şi a recoltat informaţii importante de la ofiţerii răniţi privind detaliile ofensivelor viitoare.

În mod straniu, de mai multe ori, ofensivele francezilor au întâlnit o concentrare neaşteptată de trupe germane, graţie muncii depuse de Mata Hari ca spioană. În timpul uneia dintre aceste ofensive, peste 100.000 de soldaţi şi-au găsit moartea.

Curtezană sau spioană?
La începutul anului 1917, Mata Hari a fost arestată. Ea adezvăluit legăturile sale dar nu a recunoscut niciodată că a obţinut informaţii confidenţiale. Pur şi simplu a afirmat că era o curtezană şi nu o spioană.

Tot timpul, Mata Hari şi-a declarat inocenţa până la condamnarea şi executarea sa câteva luni mai târziu. Convinsă însă de implicarea acesteia în activităţi de spionaj, curtea de justiţie militară nu a deliberat mult înainte de a pronunţa condamnarea la moarte.

În faţa plutonului de execuţie, ea a refuzat să fie legată la ochi. În 2001, Fundaţia Mata Hari a cerut revizuirea procesului, deoarece serviciile de spionaj germane ar fi profitat de ea.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *