Dun Aengus, monumentul barbar cel mai magnific din Europa

Dun Aengus, monumentul barbar cel mai magnific din Europa

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Dun Aengus sau Dun Aonghus (Dún Aonghasa în irlandeză) se găsește la Inis Mór, în împrejurimile arhipelagului Aran, în nordul Irlandei. Atracție turistică populară, Dún Aengus este un sit arheologic important, care oferă o panoramă spectaculoasă. Dún Aengus a fost numit “monumentul barbar cel mai magnific din Europa”.

 

Partea de vest a fortului Dún Aonghasa, Inishmore, arhipelagul Aran, Irlanda. Autor foto Tuoermin, sursă Wikipedia.Denumirea Dún Aengus înseamnă “fortăreața Aengus” (dun înseamnă “cetate” în gaelică). În mitologia celtică irlandeză, Aengus sau Oengus este un fiu al zeului solar al lui Dagda. Acest nume ar fi putut fi cel al șefului populație mitice Fir Bolg, extrem de războinică, refugiată pe insulă după înfrângerea sa în războiul purtat împotriva zeilor Tuatha Dé Danann conform cronicii medievale Lebor Gabála Érenn.

Data construcției nu este cunoscută, probabil din epoca fierului sau din epoca târzie a bronzului (începutul ultimului mileniu î.e.n.). Istoricul irlandez Thomas Francis O’Rahilly a presupus că fortul a fost construit în secolul al II-lea î.e.n. de către populația Fir Bolg după cucerirea provinciei Connacht de către lagini. Inițial, probabil a fost un ringfort, adică un inel circular, construit la câteva sute de metri de coastă, starea sa actuală precară fiind rezultatul mai multor secole de eroziune marină.

Fortul constă dintr-o incintă cvadruplă de pietre uscate, zidul cel mai lăuntric înconjurând o suprafață de patru hectare. Unele părți ale zidăriei rămase sunt de patru metri înălțime. Cum o parte a falezei și fortului s-au prăbușit în mare, nu se știe dacă forma inițială a fost de formă ovală sau  în formă de D.

La exteriorul celui de-al treilea zid de incintă, foarte multe pietre în picioare, bine conservate, formează cai de friză, al căror rol defensiv a fost acela de a preveni atacurile asediatorilor, în special ale călăreților.

În interiorul ruinelor există o placă enormă dreptunghiulară, a cărei funcție rămâne necunoscută pentru noi. În mod surprinzător vastă pentru o ruină preistorică, zidul cel mai extern acoperă o suprafață de aproximativ 6 hectare. Deși în mod evident defensiv în aparență, locația specială a lui Dún Aengus sugerează faptul că prima sa utilizare a fost religioasă și ceremonială, nu militară.

Poate că a fost folosită de druizi pentru ritualuri sezoniere, cu focuri ceremoniale, vizibile de pe coasta irlandeză. Amplasamentul acestui sit oferă, de asemenea, o vedere de la cel puțin 120 km de coastă, ceea ce ar putea permite controlul unui important traseu comercial de coastă.

Zidurile de la Dún Aengus au fost reconstruite la o înălțime de 6 m, cu căi de acces, holuri și scări. Utilizarea mortarului face ușor distincția între refacerea construcției de cea originală. Nu se ajunge tocmai ușor la fortul Dún Aengus, deoarece necesită urcarea unui drum anevoios și nu există nicio balustradă la marginea stâncii. Există un mic muzeu care ilustrează istoria fortului și posibilele sale funcții. Există, de asemenea, un mormânt neolitic în apropiere și un centru de patrimoniu care prezintă o cabană și o distilerie ilegală în Poitín.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *