Piedras Negras, cel mai mare sit arheologic maya din Guatemala

Piedras Negras, cel mai mare sit arheologic maya din Guatemala

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Piedras Negras este cel mai mare sit arheologic maya situat de-a lungul râului Usumacinta (lung de aproximativ 560 km) din Guatemala. Aflat la patruzeci de kilometri în aval de fostul oraș maya Yaxchilan (din statul Chiapas, Mexic), face parte din Marele Parc Arheologic din departamentul Peten. Numele său spaniol actual a fost dat de la culoarea neagră a pietrelor din râul din apropiere.

Dar numele său maya, pe care îl cunoaștem de curând a fost “Yocib” (“intrarea”). În timpul studierii inscripțiilor de la Piedras Negras, arheologul și etnologul de origine rusă Tatiana Proskouriakoff a pus bazele descifrării scriiturii mayașe.

Tronul 1 de la Piedras Negras, Museo Nacional de Antrpologia e Historia de Guatemala, sursă foto Wikipedia.

Activ din perioada pre-clasică, Piedras Negras a avut urcușuri și coborâșuri. O inscripție a Altarului 1 dezvălui un lucru incredibil: fundația sa ar fi fost făcută la o dată mitică, care corespunde cu anul 4691 î.e.n., adică chiar înainte de începutul erei actuale, conform mayașilor.

În jurul anului 460, suveranul din Yaxchilan pare să-l fi capturat pe cel din  Piedras Negras, al cărui nume exact nu-l știm, pe care însă specialiștii l-au numim Suveranul A.

Siteul mayaș de la Piedras Negras ocupă un platou ușor înclinat. Clădirile nu se află cu fața spre râu. Diferitele monumente se ghemuiesc pe versanții văilor luminoase, mai degrabă decât la vârful dealurilor, așa cum se întâmplă pe situl de la Yaxchilán.

Ruinele sale sunt la fel de vaste ca cele din Tikal, dar mult mai puțin vizitate de turiști. Piedras Negras se alătură lui Palenque și Copan (situat în extremitatea vestică a Hondurasului) pentru delicatețea aspectului, cu panourile sale magnifice de perete debordând de cifre și glifele stranii.

Clădirile din Piedras Negras erau deschise spre exterior, chiar aerisite, într-un mod radical diferit față de tradiția conservatoare din Petén. Există puține clădiri în Piedras Negras care reflectă stilul arhitectural al orașului Petén: cu un plan care introduce o cameră mică sub un acoperiș masiv, cu o creastă.

Pe acest sit clasic maya, renumit pentru monumentele sale sculptate, specialiștii au decodat pentru prima dată gliful care înseamnă “aderarea la putere”. O descoperire care a relevat faptul că glifele mayașe au păstrat amintirea evenimentelor istorice reale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *