Mulți istorici consideră că dispariţia grupului etnic taino (făcând parte din grupul arawak), care ocupa Antilele în timpul sosirii europenilor în secolul XV şi care nu mai exista un secol mai târziu, se datorează genocidului comis de europeni în timpul cuceririi regiunii, sau bolilor introduse de coloniști.
Cu toate acestea, studiile ADN-ului mitocondrial (maternal), efectuate de doctorul Juan Carlos Martínez Cruzado, au constatat că 61,1% din portoricani descind dintr-o femeie taïno, și 15% din dominicani.
Când primii exploratori europeni au ajuns în insule, taino erau pe cale de a fit învinşi de un grup etnic rival, caraibe.
Societatea taino a fost împărțită în aproximativ cinci regate controlate de tribul cacique, căreia îi plătea tribut. Bartolomé de las Casas, în cartea sa Historia general de las Indias spune că în 1508 existau aproximativ 60.000 de taino pe insula Hispaniola.
În 1531, exploatarea minelor de aur, sinuciderile și bolile au redus acest număr la 600, o scădere fantastică de 80 – 90%.