Jihadiştii sunt afectaţi grav de o epidemie de leishmaniasis

Jihadiştii sunt afectaţi grav de o epidemie de leishmaniasis

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Jihadiştii sunt afectaţi grav de o epidemie de leishmaniasis (2)“În absența igienei și pentru că nu pot sau – în cazul luptători jihadişti – nu vor să se îngrijească, mii de oameni din zonele controlate de Statul Islamic sunt, potrivit unor surse britanice, infectate în prezent de leishmaniasis, o boală de piele parazitară transmisă de musculițe. Boala este potenţial fatală dacă este lăsată netratată şi poate provoca leziuni grave ale organelor interne, cum ar fi ficatul.

Publicaţia Express London spune mulţi luptători jihadişti sunt atinşi de acest parazit extrem de periclos pentru oameni.
Ea se manifestă prin răni deschise, care se extind ca protozoarele parazite “mâncând” pielea. Paraziții se multiplică însă destul de repede acolo unde colectarea gunoiului este greu de asigurat, de pildă în orașele controlate acum de către Statul Islamic.

Jihadiştii sunt afectaţi grav de o epidemie de leishmaniasis (1)Boala este extrem de virulentă și unele surse vorbesc chiar de 100.000 de persoane infectate, în special în taberele de refugiați, ca urmare a prăbușirii sistemului de sănătate din Siria.
Este foarte prezentă în Raqqa, capitala auto-procalmatului Stat Islamic (aflată la 160 km est de Alep): în nord-estul orașului, deja puternic afectat de bombardamente, au fost raportate 2.500 de cazuri.

Statul Islamic are în prezent între 3.000 și 5.000 de bărbați în Raqqa.
Jihadiștii au blocat accesul la îngrijire tuturor persoanelor străine în teritoriile pe care le controlează, dar şi pentru proprii soldaţi, ceea ce pare inexplicabil.

Primul caz de leishmaniasis a fost descoperit în septembrie 2013, scrie publicaţia engleză, iar boala se extinde foarte rapid, astfel încât medicii locali nu sunt echipaţi pentru a lupta împotriva ei.

Jumătate din spitalele din Siria și-au închis porţile sau sunt grav deteriorate. The Independent susţine că, răspândirea bolii cronice leishmaniasis ar fi acum “scăpată de sub control”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *