La Tiberiada, Iisus a făcut minunile

La Tiberiada, Iisus a făcut minunile

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

TiberiasTiberiada (în evreiască Tverya) este capitala Galileei. Oraşul se află în nordul Israelului. Oraşul antic se găseşte în partea de sud a aglomeraţiei de astăzi.

Construit pe malul stâng al lacului cu acelaşi nume, în anul 21 e.n. de Irod Antipas al II-lea (21 î.e.n. – 39 e.n.), unul din fiii lui Irod cel Mare, oraşul îşi datorează numele împăratului Tiberiu (Tiberius Carsae Divi Augusti Filius Augustees), al doilea împărat roman (14 – 37 e.n.), din dinastia Iulio – Claudiană.

După distrugerea Templului din Ierusalem, construit de evrei pentru a adăposti Arca alianţei, un cufăr care, în Biblie, conţinea tablele Legii date de Moise pe muntele Sinai, leagănul credinţei s-a transportat către nord şi Tiberiada a devenit capitala lui Israel şi centrul studiilor rabinice, centrul religios al iudaismului unde a fost scrisă Guemara.

Tiberiada adăposteşte mormintele marilor înţelepţi ale istoriei evreieşti, Rabbi Akiva, Rabban Yahanan ben Zakai, Rabbi Meir Ba´al Haness etc. Unul dintre mormintele cele mai importante este cea a lui Rambam, rabinul Moise Maimonid care este îngropat, alături de tatăl său Maimin ben Yoseff HaDayan. Fiecare pelerin îşi alege cu grijă locul de pelerinaj. Tradiţia spune că fiecare înţelept este purtătorul unei binecuvântări particulare, pentru o căsătorie viitoare, o naştere, o reuşită… Sunt multe secrete care se pot descoperi în urma acestor pelerinaje.

Conform tradiţiei creştine, Iisus Christos a trăit cu discipolii săi la Tiberiada şi şi-a împlinit miracolele mergând pe apele lacului. Aici au fost construite, de-a lungul timpului numeroase biserici şi mănăstiri.

Creştinii din prima perioadă bizantină au ridicat mănăstiri, biserici şi locuri sfinte. La aproape 2 km sud se găseşte Capharnaum, oraşul unde Iisus predica şi unde trăiau discipolii lui, Petre şi Andrei.

La sud de Tiberiada, pe Iordan, se află situl Yardenit. Conform tradiţiei, este situl de botez al lui Iisus şi a zeci de mii de pelerini care vin în fiecare an pentru acest eveniment religios.

Tiberiada este totodată o statiunţine balneară cu multiple avantaje. Lacul Tiberiada este mărginit de plaje de nisip şi de nămol. Are o suprafaţă de 160 km2 şi este situat la peste 200 m deasupra nivelului mării. Este un lac de apă dulce, care beneficiază de o floră şi faună foarte variate. Toată ziua se efectuează plimbări cu bărcile pe lac sau croaziere încântătoare cu spectacole şi dineuri dansante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *