Flavius Oreste, un personaj necunoscut din Antichitate

Flavius Oreste, un personaj necunoscut din Antichitate

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Romani originari din vechea Panonie, când această provincie a fost invadată de hunii lui Attila dar aparținând unei familii aristocratice apropiate de puterea imperială, Flavius Oreste și tatăl său, Tatullus, și-au oferit serviciile regelui barbar.

Astfel, curând, Flavius Oreste va deveni consilierul său intern și secretar: atât de apreciat și atât de sigur pe el încât nu a ezitat niciodată de a contesta intențiile stăpânului său atunci când nu era de acord cu el. Cu toate astea, era ascultat și urmat de temutul Atlila, care îi incredința negocierile cele mai delicate.

Flavius Oreste, un personaj necunoscut din Antichitate

După moartea lui Attila (în 453), Flavius Oreste s-a întors în Italia unde a primit demnitatea de “magister militum” (maestrul al militiei). Curând însă se va revolta contra împăratului (Julius Nepos), va merge împotriva Ravennei, o va cuceri cu ajutorul soldaților germani și va prelua puterea.

Dar nedorind de a lua titlul de împărat se va mulțumi cu cel de regent al Italiei și-i va da tânărului său fiu, faimosul Romulus Augustul, demnitatea imperială.

Apoi, regentul Flavius Oreste va încerca de a rezista pretențiilor șefului barbar Odoacru (și luptătorilor săi heruli) dar acesta se va revolta în fine la rândul său, va lua Ravenna și îl va captura și-l va ucide prin decapitare (476) înainte de a-l detrona pe ultimul împărat roman din Occident, Romulus Augustul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *