Lupta de la Ayta ash-Shab

Lupta de la Ayta ash-Shab

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

La 12 iulie 2006, a avut loc un conflict între luptătorii Hezbollah și soldaţii armatei israeliane cunoscut ca numele de incidentul de la Zar’it-Shtula, la granița dintre Israel și Liban în partea israeliană într-o zonă din apropierea satului Ayta ash-Shab.

Lupta a provocat moartea a opt soldați israelieni și alţi doi au fost capturaţi. Drept urmare, se va declanşa conflictului israeliano-libanez din anului 2006.

Lupta de la Ayta ash
Luptători Hezbollah

La 31 iulie 2006, când trupele israeliene au avansat spre acest sat au început să se dea lupte puternice. O zi mai târziu, armata israeliană (Tsahal) a confirmat că trei dintre oamenii săi au fost uciși și 25 răniți de focuri de arme de calibru mic și de rachete anti-tanc, susţinând însă că a ucis șase membri ai Hezbollah.

La 2 august, oamenii din Brigada 35, o unitate de parașutiști israelieni, au continuat să dea lupte urbane crâncene cu forţele Hezbollah și au declarat că au ucis șapte dintre luptători și că a rănit alţi 10. Dar în luptă a murit un soldat israelian în timp ce doi au au fost grav răniți. În luptele care au început înainte de ivirea zorilor au fost răniţi uşor alţi 12 soldaţi evrei.

Peste zece zile, bătălia de la Ayta ash-Shab a devenit parte a ofensivei mai largă către râul Litani (care irigă centru câmpiei Bekaa şi sudul Libanului).
Lupta a continuat şi pe 13 august, când cinci soldați au fost uciși și alţi 25 de răniți.

Israel a declarat că 50 de luptători ai Hezbollah au fost uciși în lupte și că propriile pierderi s-au ridicat la 13 de soldați uciși și 50 răniți. Cu toate acestea, luptătorii Hezbollah indică faptul că doar 8 luptători au fost uciși în satul Ayta ash-Shab!

În urma acestui incident armat (intervenit la 18 zile după operaţia Ploaie de vară condusă de armata israeliană împotriva activiştilor Hamas), a început conflictul israeliano-libanez din anul 2006.

Armata israeliană s-a decis să lanseze operaţia Schimbare de direcţie care a cuprins tot teritoriul Libanului, care viza să eradicheze implementările Hezbollah în această ţară, capabile de a lansa numeroase rachete cu rază mare de acţiune spre teritoriul israelian.

Una din consecinţele dramatice ale acestei operaţii este că au murit 1.000 de civili libanezi din care 30% copii sub 12 ani. De partea cealaltă au existat peste 150 de victime, în timp ce armata israeliană a ucis 320 de luptători Hezbollah (dar Hezbollah a anunţat pierderea a 62 de oameni).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *