Monumentul Nereidelor

Monumentul Nereidelor

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Monumentul Nereidelor este un mormânt care se găsește în vechiul stat-cetate Xantos, în Licia (Asia Mică), situată pe coasta meridională a Anatoliei (în prezent în Antalia, Turcia), aproape de insula Rhodos.

 Nereid_Monument,_British_Museum_1

The Nereid Monument at the British Museum.Photograph by Mike Peel (www.mikepeel.net). Sursă Wikipedia. Monumentul NereidelorHerodot a povestit despre sinuciderea colectivă a populaței din Xantos în agora cetății în timpul invaziei persane din anul 540 î.e.n., scăpând numai 80 de familii care, în acea perioadă, nu se aflau în cetate. Mai târziu, orașul a intrat complet sub dominația elenistică, apoi a fost distrus de Brutus în timpul războiului civil roman, când xanthienii s-au decis, din nou, ca și în timpul asediului persan, să se sinucidă colectiv în loc să se predea.

Monumentul este construit în stil grecesc, asemănător cu un templu cu coloane și frize. Datează de la începutul secolului al IV-lea î.e.n. și ar fi fost construit pentru Arbinas, suveranul Liciei occidentale între 390 / 370 înainte de Christos.

În perioada bizantină a devenit ruină și a fost redescoperit numai în secolul al XIX-lea de către arheologul britanic Charles Fellows (care a descopeit Smirna în Anatolia, în 1838).

În 1843, bazoreliefurile din marele monument al Nereidelor au fost scoase la lumina zilei de către Fellow și echipa lui, iar molozul a fost trimis la Muzeul Britanic, împreună cu resturile din marmură din mormântul Harpienilor (ar putea fi mormântul lui Kybernis, un rege din Xantos). Fațada monumentului Nereidelor a fost reconstruită în 1969.

Monumentul Nereidelor își datorează numele statuilor de sex feminin de pe scara care ocupă spațiul dintre coloanele de pe cele trei din cele patru fațade ale monumentului. Multe au animale marine la picioarele lor, de unde și asocierea lor cu Nereidele din mitologia greacă, nimfe marine, fiicele zeului marin primitiv Nereus (poreclit și “bătrânul Mării”, fiul mai mic al lui Pontos, Flot și al Gaiei, Pământul) și  al zeiței Doris (fiica titanului Ocean și a zeiței marine arhaice Tethis).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *