Pietrele istorice din Gotland

Pietrele istorice din Gotland

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Pietrele istorice din Gotland, în suedeză Bildstenar (“pietre pictate”), sunt niște calcare sculptate găsite pe insula Gotland, în Suedia. Decorate cu diverse figuri ce simbolizează gloria și moartea, probabil au fost ridicate pentru a onora morții.

Autor foto Jürgen Howaldt, sursă Wikipedia.

Din secolul al cincilea până în secolul al VIII-lea, pietrele pictate sunt adesea în formă de topor (tăiș) și conțin relativ puține imagini. Acest prim tip piatră pictată probabil marchează locul unui mormânt. Uneori vedem inscripții de rune, de obicei imposibil de interpretat.

În secolul al VIII-lea, pietrele sunt, de obicei, plasate lângă intersecții și puncte de întâlnire. Acest al doilea tip de piatră este cel mai adesea de forma unei ciuperci sau falus și este mai bogată în imagini. Imaginile sunt delimitate și distribuite în câmpuri, adesea referindu-se la mitologia nordică, chiar dacă unele imagini pot fi interpretate ca fiind reprezentări ale scenelor din faimoasa Iliada.

În secolul al unsprezecelea, imaginile sunt înlocuite cu bucle de rune. Tradiția specifică gotică a pietrei pictate se combină cu cea a pietrelor runice, comune tuturor regiunilor scandinave, și mai recentă decât cea a pietrelor pictate.

Datorăm câteva cunoștințe despre această eră a pietrelor pictate. În special, ele ne-au informat cu privire la modelul plăcilor pânzelor de la drakkare, cunoscutele nave ale vikingilor.

Cele mai multe dintre pietre, care au fost folosite în construcția unor biserici sau morminte mai recente, nu au rămas însă în locul lor original.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *