În oraşul francez Mans au fost dezgropate tăbliţe galo-romane de vrăji dintr-o groapă comună în timpul săpăturilor care s-au efectuat în centrul oraşului. Nu s-a crezut în magie neagră, dar unele constatări recente ne dau fiori reci. Echipa de la Institutul National de Cercetări Arheologice Preventive (INRAP), a descoperit şase plăci de plumb frumos îndoite.
“Este vorba de obiecte legate de practicile magice străvechi, a declarat William van Andringa, profesor la Universitatea din Lille-III şi un expert în religiile galo-romane. Unele, comparabile, găsite în Egipt, Anglia sau Franţa, conţin texte în limba latină, galică sau semne absolut de neînţeles. Sunt solicitări făcute zeităţilor subterane ca să pedepsească un hoţ sau să salveze un îndrăgostit nefericit.”
Absentă în lumea celtică, acest tip de vrăjitorie a fost introdusă în Galia de Grecia şi Roma, în cursul secolului IV î.Hr. şi a durat până în secolul al VI-lea e.n., în perioada merovingiană. Excavarea unui bazin umplut cu mai mult de 2500 de metri pătraţi de aluviuni a dus la scoaterea la lumina zilei, de asemenea, a mai mult de 150 de monede de bronz, argint şi aur, toate bătute între secolul I î.Hr î.e.n. şisecolul III e.n., şi unele bijuterii, inclusiv un inel de aur.
Locul ar fi putut fi unul unde oamenii aruncau ofrande…, precum şi vrăji. “Tăbliţele, aşa-zis de oroare, erau destinate să se supună voinţei sale un rival, spune istoricul Michael Martin, autorul unei cărţi pe această temă.
În unele, s-a introdus un element care a fost în contact cu vraja, ca părul sau material textil. S-a vrut să se paralizeze, să aibă loc un accident, chiar un deces. Treptat, tăbliţele au dispărut cu sacralizarea scriiturii în mănăstiri. Au rămas doar păpuşile cu ace înfipte. Puţine au supravieţuit, erau în cea mai mare parte de lut. Dar ele existau din vremea faraonilor.”Coincidenţă?