Statuia ecvestră a împăratului Marc Aureliu

Statuia ecvestră a împăratului Marc Aureliu

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Statuia ecvestră antică a lui Marc Aureliu este conservată în Muzeul Capitolin din Roma. O copie a fost însă instalată în piața Capitolului în aer liber. Aceasta este probabil cea mai faimoasă statuie ecvestră, dar și cea mai veche, singura din Roma antică care a supraviețuit până la noi.

Se spune că Marcus Aurelius (împăratul Imperiului Roman între 161 – 180) a fost confundat cu Constantin I, primul împărat roman care s-a convertit la creștinism, ceea ce a împiedicat distrugerea acestei statui, spre deosebire de celelalte simboluri păgâne ale Romei.

Statuia împăratului Marcus Aurelius, copyright Segra Media Bucuresti.

Inițial, statuia trona pe un forum imperial alături de statuile altor împărați romani. A fost însă mutată în secolul al șaptelea și s-a aflat în fața Palatului Lateran din Piazza San Giovanni; era cunoscută sub numele de Caballus Constantini. În 1538, Papa Paul al III-lea, la sfatul lui Michelangelo Buonarroti, a mutat-o în Piața Capitolului.

Statuia împăratului Marcus Aurelius, copyright Segra Media Bucuresti.

Sprijinindu-se pe trei picioare, calul și călărețul său ilustru de bronz demonstrează măiestria vechilor turnători. Statuia a fost inițial în întregime aurită. Cel pe care îl admirăm astăzi în Piața Capitolului este de fapt o copie perfectă; statuia originală se păstrează în Muzeul Capitolului, cu scopul de a fi protejată de coroziune. Se observă absența scărițelor, necunoscute în epoca romană.

Statuia împăratului Marcus Aurelius, copyright Segra Media Bucuresti.
copyright Segra Media Bucuresti

Specialiștii au ezitat mult timp asupra identității caracterului reprezentat de statuie. Dar prin comparații monetare se crede astăzi că este vorba de împăratul Marc Aureliu. Cu toate acestea, există și asemănări cu împărații Antoninus Pius (138-161) și Commodus (180-192), fiul lui Marc Aureliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *