Tabără teroristă descoperită la Osve, în Bosnia Herţegovina

Tabără teroristă descoperită la Osve, în Bosnia Herţegovina

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Stupoare: ISIS este mai aprope de noi decât am fi crezut! Un sătuc de munte din Bosnia pare să fi devenit un paradis pentru jihadiști. Se numeşte Osve şi este situat la doar 100 de km de Sarajevo. The Mirror crede că aici se găseşte prima bază a Statului Islamic în Europa.

 

Tabloidul britanic The Mirror a făcut o investigaţie jurnalistică în Bosnia, mai precis în localitatea de munte Osve, un sătuc pierdut de lume, unde jurnaliştii englezi au descoperit ceea ce ar putea fi o veritabilă tabără de antrenament pentru suporterii grupării teroriste Statul Islamic.
Amplasat între dealurile și foarte greu accesibil din cauza drumurilor înguste şi sinuoase, satul are avantajul de a fi foarte aproape de Marea Mediterană, fiind direct legat de zona de conflict din Siria. Autoritățile se tem de persoanele dubioase care vin și pleacă din acest mic sat, care a sedus mai mulți candidați pentru a lua parte la jihad. Aici şi-au stabilit un posibil cartier general înainte de a pleca pentru Siria.

Osve-Bosnia-and-HerzegovinaÎn sat, ISIS a cumpărat în secret terenuri înconjurate de pădure la adăpostul căreia fac antrenamente teroriştii. Statul Islamic face apel la jihad ca pretutindeni în Balcani.
The Mirror îl citează pe Dzevad Galijasevic, un expert în terorism: “Mulți oameni din acest sat au plecat și pleacă mereu spre Siria. Toată lumea este gata să răspundă la apelul jihadului”, a spus el.
Printre cei care dețin o proprietate în sat, există un anume Harun Mehicevic, care este un susținător al ISIS. Omul a fugit din Bosnia în anii ’90 pentru a călători în Australia. Este considerat foarte periculos.
Dar de acest sătuc din Bosnia se mai asociază câteva nume se indivizi periculoşi, cum ar fi Jasin Rizvic și Osman Kekic, doi bărbați care acum luptă în Siria, precum şi Izet Hadzic, un lider musulman care a fost arestat de serviciile de securitate.
Această legătură între regiune și Statul Islamic este doar o jumătate de surpriză. În satul Gornja Maoca din apropiere, steaguri ale grupului terorist flutură deja de mai multe luni iar oamenii se tem de ce este mai rău!
Un anume Husein Bosnic, unul din principalii predicatori salafişti a fost arestat şi inculpat pentru „incitare publică la activităţi teroriste” şi „recrutare” de jihadişti!

village-Osve
Gornja Maoca în apropire de Brcko, în nordul ţării, este o altă localitate unde se găsesc jihadişti, aflată sub stricta obedienţă a şariei. Comunitatea de aici a fost multă vreme condusă de Nusret Imamovic. Acesta a plecat în Siria în 2013 şi este prezentat azi drept numărul trei în ierarhia Frontului al-Nosra, fidel al-Qiada!
Mai mult decât atât, Bosnia şi Herţegovina, o ţară cu o populaţie de circa patru milioane de locuitori, marea majoritate musulmani, este una dintre țările europene care a trimis cei mai mulţi jihadiști în conflictul armat din Siria.
În ultimele luni, 12 luptători ai ISIS care au fost antrenaţi la Osve au plecat spre Siria. Dintre ei, 5 au fost uciși!
Conform estimărilor făcute de serviciile de informații din Bosnia-Herţegovina (SIPA), care îi urmăresc îndeaproape pe musulmani, din 2012, aproximativ 200 de cetățeni bosniaci au părăsit ţara ca să se alăture grupării Daesh. Autorităţile bosniace au adoptat recent legi noi care le interzic cetăţenilor săi să se angajeze în formaţiuni armate în străinătate.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.