Bronzurile din Benin

Bronzurile din Benin

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Bronzurile din Benin reprezintă un set de mai mult de o mie de plăci de alamă de la Palatul Regal din Benin, care se află în Nigeria. Acestea au fost făcute între mijlocul secolului al XVI-lea și mijlocul secolului al XVIII-lea de către poporul Edo.

Regatul Benin (aflat în vestul Africii), format din etnia edo, a fost invadat în 1897 de trupele Imperiului britanic.

Bronzurile din Benin de la British Museum, foto de Andreas Praefcke, sursă Wikipedia.

Bazoreliefurile reprezintă persoane, simboluri, scene ale curții și servesc la întărirea puterii lui oba (regele). Caracteristicile stilistice sunt capul mărit, ochii mari și un nas segmentat. Figurile sunt reprezentate din față și sunt împodobite cu sculpturi, scarificare facială, îmbrăcăminte, coliere de corali, brățări etc.

Plăcile au fost confiscate de soldații britanici în timpul expediției punitive care a avut loc la 8 februarie 1897 în Benin, organizată ca răspuns la masacrul detașamentului Philips și condusă de amiralul Harry Rawson. Regele din Benin a fost demis și tezaurul regal a fost risipit, orașul a fost jefuit și incendiat.

Bazoreliefurile au fost predate Oficiului de Externe și Commonwealth-ului, iar aproximativ 200 dintre ele au fost predate ulterior Muzeului Britanic din Londra, în timp ce restul au fost distribuite în mai multe muzee.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *