Cavalerii teutoni

Cavalerii teutoni

4.40 avg. rating (89% score) - 5 votes

Ordinul cavalerilor teutoni sau Spitalul Fecioara Maria al Germanilor a fost înfiinţat în 1190 de către ducele de Frederick de Swabbia în timpul asediului cetăţii Akko din Palestina, Ţara Sfântă, în timpul celei de a treia cruciade pentru a îngriji cruciaţii nemţi. Fecioara Maria este considerată principala protectoare a teutonilor secondată de Sfânta Elisabeta a Ungariei, la fel şi sfântul Gheorghe acesta fiind protectorul ordinelor condereşti şi al cruciadelor. Cavalerii teutoni îmbrăcau mantii albastre cu o cruce neagră purtată peste o tunică albă.

Statutul Ordinului, confirmat de Papă, împarte cavalerii în două clase: cavalerii propriu-zişi şi preoţii, primii fiind obligaţi să depună un triplu legământ monastic (de sărăcie, castitate, obedienţă), la fel şi promisiunea de a ajuta bolnavii şi a lupta cu păgânii.

Cavalerii teutoni

Teutonii s-au stabilit în Estul Europei în 1211 când au acceptat invitaţia regelui Ungariei de a stabili un avantpost la graniţele Transilvaniei împotriva cumanilor. Diploma din 1211 a regelui Ungariei, Andrei al II lea, adresată cavalerilor teutoni atesta prezența acestora în Țara Bârsei din 3 mari motive: militar – să apere acest colț al Transilvaniei; politic – să contribuie la consolidarea stăpâniri maghiare; și religios – să facă ”reclamă” credinței catolice în rândul romanilor ortodocși. Devenind incomozi din cauza organizării infrastucturii și dorinței de a constitui un stat propriu sunt alungați după lupta din 1225 de către armata regală.

În 1410 când au fost înfrânţi în bătălia de la Tannenberg de Polonia şi Lituania prestigiul lor are de suferit, în 1466 devin vasalii Poloniei chiar dacă păstrează o mică parte din posesiuni.

Ordinul supravieţuieşte în Germania primind protecţia dinastiei de Habsburg care a reformat organizaţia în 1606.

În 1809, print-un decret al lui Napoleon din 24 aprilie, Ordinul a fost eliminat din majoritatea statelor germane şi a supravieţuit doar în Austria.

În timpul Primului Război Mondial cavalerii teutoni au atras 1500 de sponsori din rândul nobilimii austriece pentru susţinerea efortului financiar de îngrijire a răniţilor.

În al Doilea Război Mondial naţional – socialiştii au încercat să îşi înfiinţeze un Ordin Teutonic al lor la propunerea lui Himmler care îşi dorea reînvierea unei elite militare germane.

Astăzi sediul Ordinului este la Viena, unde locuieşte şi Marele Maestru iar majoritatea membrilor sunt călugăriţe. Această organizaţie este unică în cadrul ordinelor religioase catolice prin faptul că toate călugăriţele membre se află sub autoritatea unui bărbat.

Marius Luchis, istoric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *