Cel mai mare harem din Africa medievală

Cel mai mare harem din Africa medievală

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Cel mai mare harem cunoscut al Imperiului Cherifian și cel mai ilustru a fost haremul sultanului Moulay Ismail Ibn Sharif, care a avut cea mai lungă domnie din istoria Marocului. Domnia lui corespunde cu apogeul puterii marocane, grație succeselor sale militare și creării unei armate puternice și originale care se baza pe tribul guich și pe garda neagră Abid al-Bukhari, sclavi negrii (proveniți, se pare, din populația Bambaras, din Africa de Vest saheliană, în principal din Mali), compusă din 100.000 de soldați, care îi erau devotați total și prin care a reușit să fie independent față de triburile adesea rebele.

Sursă foto artbook, Wikipedia.

Moulay beneficia de foarte mulți sclavi creștini dintre soldații făcuți prizonieri în luptele pe care le-a purtat cu europenii și femei care erau capturate pe mare de către pirații lui. Era poreclit regele sângeros de către acești datorită crudității de care dădea dovadă și justiției sumare pe care o făcea.

Potrivit scrierilor diplomatului francez Dominique Busnot, care a avut o încercare nereușită de a salva 50 de sclavi francezi capturați de pirații marocani și aflați în mâinile sultanului sângeros, monarhul marocan avea nu mai puțin de 500 de concubine, care i-au dăruit câteva sute de copii.

În total, sultanul Moulay a avut 868 de copii (525 fii și 343 fete), menționați în 1703, iar al 700-lea fiu al său s-a născut în 1721. Extrem de iubăreț, acesta a avut peste o mie de copii până la sfârșitul domniei sale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *