Concepţia politicii externe ruseşti

Concepţia politicii externe ruseşti

5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

Concepţia politicii externe ruseşti, care a fost prezentată de preşedintele rus Medvedev la 15 iulie 2008, cerea prin vocea acestuia abandonarea mentalităţii de bloc (“bipolar”) pentru a trece la diplomaţia zisă de „reţea” care s-ar baza pe forme de participare suplă la structuri multipartite.

Documentul afirmă că alianţele militaro-politice actuale (desigur o aluzie la N.A.T.O. a cărei lărgie spre frontierele Rusiei o irită în cel mai înalt grad) nu mai sunt capabile de a face faţă provocărilor şi ameninţărilor „transfrontaliere” actuale.

Concepţia politicii externe ruseşti

Într-un interviu difuzat la 31 august 2008 de canalele de televiziune ruseşti, Dimitri Medvedev a detaliat cele cinci principii fondatoare ale politicii externe ruseşti:

  1. “Întâietatea” dreptului internaţional ;
  2. “Multipolaritatea” lumii;
  3. Dorinţa de “a evita conflictele şi izolarea”;
  4. “Apărarea vieţii şi a demnităţi cetăţenilor ruşi acolo unde se află; protecţia antreprenorilor în străinătate”;
  5.  Recunoaşterea de către Rusia a “zonelor de interese privilegiate”.

Doctrina exprimată de Dimitri Medvedev se vrea o reafirmare a puterii Rusiei în lume, în special în faţa Occidentului şi N.A.T.O., care arată clar că Rusia nu acceptă ca acestea să-i dicteze şi să nu ţină cont de interesele sale strategice.

Integrarea României, Cehiei, Poloniei şi a Ţărilor Baltice în structurile N.A.T.O. a deranjat-o teribil şi a creat o nelinişte profundă, mai ales văzând cum şi alte ţări încă nemembre ale acestei alianţe militare se vor integra, în special Ucraina şi Georgia.

N.A.T.O. se va afla la frontierele Rusiei! O sfidare pe care Rusia nu o suportă…

Rusia a folosit des instrumenete de presiune pentru a constrânge S.U.A. de a renunţa la amplasarea de scuturi anti-rachetă în ţara noastră, la Deveselu în judeţul Olt şi de a abandona proiectul lor de instalare de radare anti-rachetă în Polonia şi în Republica Cehă.

Mai mult, Rusia a transmit avertismente clare fostelor republici sovietice că nu va evita să folosească forţa pentru a-i apăra pe ruşi (etnici sau naturalizaţi) şi interesele sale strategice în ceea ce ea numeşte străinătatea apropiată (ca în cazul Ossetiei de Sud, Abhazia şi Transnistria).

Ceea ce s-a văzut!

Marian Deaconu

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *