Confidenta bancarilor

Confidenta bancarilor

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Cine erau victimele lui Cassie Chadwich? În special oamenii orbiți de aviditate, care pierdeau cu ușurință măsura lucrurilor.

Cassie Chadwich, născută Elizabeth Bigley, a văzut lumina zilei în 1857 în London (Ontario), într-o familie săracă. La vârsta de 15 ani, ea s-a lăsat sedusă “de un fermier tânăr” căruia i-a promis șarmurile sale în schimbul unui inel cu diamant. Totul a mers bine dar când el i-a propus să se căsătorească, ea a refuzat.

Într-o frumoasă sâmbătă din anul 1875, se găsea la Londra la cumpărături și le-a plătit cu cecuri mai mari decât prețul achizițiilor sale. Când comercianții i-au cerut actele, ea a prezentat delicat o carte care spunea: domnișoara Bigley, moștenitoarea a 15.000 de dolari. Comercianții au surâs, găsind asta puțin cam naiv, dar erau mulțumiți. Cu restul banilor, ea a închiriat un apartament superb la hotel. Dar în momentul de a-l părăsi, în lunea următoare, poliția a sosit și Elizabeth a fost dusă la pușcărie. Când a apărut în fața judecătorului, a luat un aer de nevinovată.Confidenta bancarilor

Familia sa s-a mutat în Cleveland (Ohio), însă Elizabeth s-a stabilit la Toledo, unde a devenit doamna Lydia Devere, o clarvăzătoare. Afacerile ei au prosperat timp de 7 ani… Apoi ea a devenit Doamna Alias, sub mai multe identități, unele mai nobile și mai excitante decât altele. Ea a fost “sedusă” de un tânăr comis-voiajor care i-a citit poeme în cameră. Femeia i-a prezentat o notă reprezentând 2000 de dolari, semnată de un “om de afaceri important din Cleveland”. Tânărul a încasat-o și ea i-a dat alta, de 4000 de dolari. În acest timp, el a încasat 40.000 de dolari. Arestat, el a pârât-o pe “Lydia”, care a fost condamnată la 9 ani și jumătate.

Pusă în libertate sub condiție de Crăciun în 1896, ea a devenit imediat Cassie Hoover și s-a căsătorit cu chirurgul Leroy Chadwick. A organizat serate cu mare pompă și a pus la cale o mare lovitură. De Paște în anul 1902, Cassie a plecat la New York cu un avocat în vogă. S-a oprit “pentru câteva minute” la un hotel particular de pe Five Avenue, în apropiere de Strada 49, unde a discutat intens și a ieșit cu un mare pachet în brațe. Avocatul, care a recunoscut casa lui Andrew Carnagie, om de afaceri important, a întrebat-o scopul vizitei sale. Ea i-a revelat faptul că era fiica naturală a lui Carnagie! Apoi i-a înmânat trei note semnate de omul de afaceri, una de 50.000 de dolari, alta de 200.000 de dolari și ultima de 500.000 de dolari, toate trei datate 7 ianuarie 1904.

“Ce conține pachetul?” a întrebat-o atunci curios avocatul. Cassie i-a răspuns: “Titluri în valoare de 5 milioane de dolari”. Apoi cei doi s-au dus la banca Wade Park din Cleveland pentru a depune prețiosul pachet. În schimb, Iri Reynolds, trezorierul băncii, i-a dat lui Cassie o hârtie semnată de mâna sa certificând că are în posesia sa “titluri și certificate în valoare de 5 milioane de dolari”.

Înarmată cu această hârtie și cu “notele lui Carnagie”, ea s-a dus la o bancă din Boston unde a fost primită de Herbert Newton, un bancher specializat în plasamente. De la sosirea sa, acesta din urmă i-a dat un cec în valoare de 79.000 de dolari și o notă de credit scrisă chiar de el, în valoare de 50.000 de dolari. În același mod, ea a excrocat în total 102.000 de dolari și note personale de la președintele băncii Oberlin, apoi Cassie l-a făcut să deschidă seifurile băncii și să-i dea 700.000 de dolari.

Confidenta bancarilor 2
Reședința Euclid Avenue

Revenind acasă, ea s-a oprit la un magazin de lux și s-a îndrăgostit pe loc de un superb model de pian cu coadă. A cumpărat 27 (tot stocul din magazin) și le-a dăruit prietenilor. Apoi s-a plimbat prin Europa unde a luat cu ea patru tinere pentru a-i ține companie. La întoarcere, a trebuit să plătească 10.000 de dolari taxe pentru lucrurile pe care le-a achiziționat.

Pentru că mai multe dintre împrumuturile sale au ajuns la scadență în 1903, ea s-a decis de a “ușura” un magnat de 800.000 de dolari. Și a repetat apoi manevra și cu alți trei bancheri pentru 110.000 de dolari. Cassie a arătat conturile sale la bancă soțului său, care a rămas uimit. Pentru a sărbători succesul său, ea a expediat cadouri de Crăciun tuturor orfelinatelor din statul Ohio. Dar orice are un sfârșit.

De Paște, în 1904, nu a putut să plătească bancherului Newton din Boston. Atunci, s-a deschis faimosul “pachet de titluri” care nu conținea decât hârtii fără valoare. Cassie Chadwick a fost găsită vinovată de fraudă, de fals și de uz de fals ca urmare a mărturiei lui Andrew Carnagie, care a afirmat că nu i-a semnat niciodată nimic.

Cassie a murit la vârsta de 50 ani la spitalul penitenciarului din Ohio, în 1907. Soțul său a plecat imediat în Florida și și-a refăcut viața după ce și-a anulat căsătoria.

Marian Deaconu

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *