Resturile a 1000 de persoane descoperite pe un sit medieval în Irlanda

Resturile a 1000 de persoane descoperite pe un sit medieval în Irlanda

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Scheletele a peste 1000 de persoane au fost descoperite în ceea ce experţii cred că este unul dintre cele mai importante cimitire medievale din Irlanda.

Studiul vechilor oseminte a relevat moartea a mai multor cazuri de lepră, un eveniment extrem de rar în epoca medievală. Osteo-arheologul Carmelita Troy, de la Headland Archaeology in Cock, a declarat că a studiat resturile a peste 1300 de persoane – bărbaţi şi femei adulţi cu copii – care au fost îngropate pe situl de la Ardreigh, Athy, la Co Kildare.

Se crede că acest sit servea drept un cimitir enorm regional pentru tot sudul Kildare-ului, probabil din sec. VII sau VIII (cu înhumări creştine în stilul clasic: corpurile aliniate de la vest spre est) până în anul 1400.

Deşi raporturile finale şi datările exacte nu sunt încă terminate, descoperirea scheletelor de la Ardreigh este deja comparată cu alte cimitire importante ca cel de la catedrala medievală de la Ardfert din Co Kerry, cimitirul Mount Offaly din Dublinul de Sud şi Ballyhanna de la Co Donegal.

Resturile a 1000 de persoane descoperite pe un sit medieval în Irlanda

“Scheletele de la Ardreigh ne dă o lumină importantă şi ne ajută să ne înţelegem patrimoniul naţional şi poporul din care ne-am născut”, a declarat doamna Troy.

Situl a fost descoperit în cadrul unei urme a drumului R 417 Athy – Carlow.

Inspecţiile iniţiale au fost efectuate în 1999. Alte săpături au avut loc între 2000 şi 2003 înainte ca lucrările să fie reluate în mai 2007 pentru a fi terminate în aprilie 2008. Aici au fost descoperite două capete de topor neolitic, câteva vase din aceeaşi perioadă, un cuptor din epoca bronzului şi gropi de apărare care ar putea data din epoca primilor creştini. Dar situl abundă de resturi medievale şi de osemintele a peste 1300 de persoane. Acestea au fost transportate la biroul din Headland la Cork pentru un studiu mai aprofundat.

Doamna Troy a studiat oasele. Zeci de schelete au arătat semne de artrită. Totuşi, o persoană a fost îngropată cu faţa la pământ şi cu mâinile la spate!! Cauza decesului nu a putut fi stabilită.

Conform doamnei Troy, 5 cranii adulte au suportat răni importante putând proveni de la o lovitură de topor.

Un schelet a fost găsit cu un picior amputat, eventual, din motive medicale. Marea cantitate de schelete găsite pe acest sit permite arheologilor de a compara statistic rezultatele cu alte mari situri medievale, şi de a trage concluzii în raport cu profilele populaţiei, cât şi privind vârsta, sexul şi segregaţia populaţiei, informează Irish Examiner.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *