De la regele sarmat Leck la regina Wanda

De la regele sarmat Leck la regina Wanda

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Se spune că vandalii au fost primii locuitori ai teritoriului pe care se află astăzi Polonia, ca toţi sarmaţii din familia cărora făceau parte. Trăiau în munţi şi în păduri, fără şef sau guverne, din jafuri şi nu aveau drept bunuri decât căruţele lor şi cai excelenţi. Nu erau sedentari şi nu cultivau pământul. Romanii nu au pătruns niciodată în Sarmaţia!
Îi priveau pe sarmaţi ca pe nişte hoţi şi încercau să-i supună. Către mijlocul sec. VI, Leck, primul şef cunoscut al lor, care intrase probabil în contact cu negustorii greci şi cu popoarele care au invadat apoi Imperiul Roman, a început să-i civilizeze pe sarmaţi.
Prin inteligenţa şi valoarea sa a supus toate popoarele vecine. Sub titlul de duce i-a guvernat pe samaţi până la moartea sa. Lui i se atribuie formarea Gnessei, care înseamnă cuib (format din slavul gniazdo).

sarmatiPe una dintre case s-a găsit un vultur cu aripi deschise, pe care sarmaţii îl priveau ca aducător de fericire.
Urmaşul lui Leck a fost fiul său Visimir. Nu se ştie despre el decât că a echipat o flotă şi că a făcut cuceriri în pământurile daneze, că fiul său a continuat războiul şi că a luat prizonier două fiice ale regelui lor. Se crede că el a pus fundamentul oraşului Danzing.
După urmaşii lui Leck, au urmat mai mulţi şefi, aşa- zişii palatini sau voiwodes, care au guvernat până către anul 700. Dar poporul, sătul de atâţia stăpâni, s-a supus voluntar şefului Crack sau Cracus, fondatorul Cracoviei.
Cum acesta nu a avut fii, sarmaţii, i-au dat puterea supremă fiicei lui, Wanda, care, se zice, a unit inteligenţa cu curajul.După câţiva ani, un prinţ german i-a cerut mâna, şi i-a declarat război în caz de refuz. Dar ea într-adevăr l-a refuzat şi s-a pregătit de a-l înfrunta.
Se zice că atunci când cele două armate au fost faţă în faţă, germanii au refuzat să se lupte, pentru că au găsit că motivul luptei era nedrept. Prinţul german Ritiger şi-a abandonat trupele şi disperat, s-a sinucis.
Wanda a crezut că succesul i se datora zeilor, care o protejau şi a considerat că trebuia să facă un sacrificiu. Şi s-a oferit ea-însăşi. S-a aruncat în apele Vistulei, unde a pierit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *