Fortul templier din Mseilha

Fortul templier din Mseilha

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Fortul Mseilha este un fort istoric situat pe malurile râului Nahr el-Jaouz, la nord de orașul libanez Batroun (citat în scrisorile de la Tell el-Amarna). De asemenea, este cunoscut sub numele de Kalaat Mezsbaheh în secolul al XIX-lea.

 

Sursă foto Association for the Protection of Lebanese Heritage, autor APLH, sursă Wikipedia.

Se pare că a fost construită pentru prima dată de către cruciați, atunci cînd acești au observat că unii oameni pot apăra defileul ocolind masivul stâncos Râs Shaqq. Ulterior, cavalerii templieri au fortificat puternic acest amplasament strategic, care a primit numele Piscul Conetabilului, Puy Guillaume sau Trecătoarea Saint-Guillaume și a fost atribuit conetabilului de la Tripoli, probabil William Farabel în 1106.

Clădirea actuală a fost restaurată de prințul druzilor din dinastia Maan, emirul Fakhr-al-Din II, în jurul anului 1624 pentru a păzi drumul de la Tripoli spre Beirut. Ea păstrează totuși elemente arhitecturale tipice perioadei cruciadelor, cum ar fi sloturile de tras.

Fortul este alcătuit din două secțiuni omogene, construite în faze distincte. La el se ajunge destul de greu, pe drum îngust, iar scările sunt tăiate în partea de nord a peretelui calcaros și stâncos. Grosimea pereților citadelei variază între 1,5 și 2 metri.

O mică platformă oferă acces spre intrarea principală. Această ușă se deschide către un vestibul boltit, urmat de o curte triunghiulară îngustă. În partea de sud a curții se găsesc două săli boltite care se deschid într-un spațiu subteran folosit ca depozit de alimente și apă.

Cea mai mare parte a fortului este accesibila din partea de est a curții principale. Un coridor urmat de o sală și trei camere boltite oferă acces la turnul de est. Apoi, o scară interioară  duce către nivelul superior.

Această secțiune este cea mai echipată și fortificată, datorită rolului strategic pe care i l-au atribuit cavalerii templieri prin care puteau să controleze cu ușurință accesul în valea Nahr el-Jaouz.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *