Heinrich Himmler: ultima odisee

Heinrich Himmler: ultima odisee

5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

În aprilie 1945, aflat în dizgrație față de Hitler și văzând apropiindu-se sfârșitul Germaniei hitleriste, Heinrich Himmler începe să facă planuri pentru a scăpa cu viață.
La 19 aprilie, el a avut o lungă conversație cu ministrul Finanțelor, Schweiring von Krosigk în timp ce Walter Schellenberg îl chestiona pe ministrul Muncii, Seldte.
Ei au căzut de acord pentru a-i spune lui Hitler că trebuia să cedeze locul sau să dispară în așa fel încât Himmler să poată negocia o “pace onorabilă”. Acest complot ad-hoc a fost sugerat de contele Bernadotte care îl sfătuise pe Himmler de a lua succesiunea lui Hitler și să anunțe public că Führerul, suferind de o boală gravă, nu mai era în măsură să-și exercite mandatul. După care, partidul național – socialist trebuia dizolvat.
La 21 aprilie, Himmler l-a întâlnit din nou pe contele Bernadotte în apropiere de Berlin. Șeful SS-ului i-a promis să împiedice evacuarea lagărului de la Neuengamme (din apropiere de Hamburg) și i-a cerut suedezului de a-i transmite propunerile sale generalului Eisenhower cu care dorea să aibă o întrevedere. Himmler era orbit în continuare și spera că va putea obține un post în viitorul guvern al Germaniei în pofida cuvintelor contelui Bernadotte care nu-i lasă nici o speranță în această privință. Cedând însă rugăminților lui Himmler, Bernadotte a acceptat o ultimă întrevedere, la 23 aprilie, la consulatul suedez de la Lubeck. El a fost de acord să transmită guvernului său propunerile lui Himmler care considera că sunt oportune pentru a le transmite Aliaților. A doua zi, președintele Truman făcea o declarație excluzând orice pace separata cu Germania.

Heinrich Himmler ultima odisee
Cadavrul lui Himmler după ce acesta s-a sinucis cu otravă (1945)

Himmler pierduse!
La Berlin, care era încercuit de la 24 mai, Hitler spera că “armata Wenck” îi va veni în ajutor. Trei zile mai târziu, un incident l-a înfuriat pe Führer: Hermann Fegelein, cumnatul lui (se căsătorise cu sora lui Eva Braun) părăsise buncărul. Dar SS-iștii l-au găsit repede și l-au readus în buncăr în calitate de prizioner.
A doua zi, BBC-ul a dezvăluit propunerile lui Himmler. Aflând despre această “trădare”, Hitler l-a destituit (el a fost înlocuit efemer de la 29 aprilie la 8 mai 1945 cu Karl Hanke). Pentru a se răzbuna, crezând că și Fegelein avea un rol în această poveste, Hitler a ordonat să fie împușcat în curtea Cancelariei. În timp ce se desfășurau aceste evenimente, Heinrich Himmler se grăbea spre finalul ultimei sale odisee.

Ultimele sale zile

După ce l-a părăsit pe contele Bernadotte la Lubeck, în ziua de 23, Himmler, care a ignorat faptul că Führerul ordonase arestarea sa, s-a îndreptat spre Berlin în scopul de a scăpa de regiunea care era progresiv invadată de armata aliată.
Neputând pătrunde în oraș, el s-a îndreptat spre cartierul general al Wermachtului instalat la Furstenberg. În ziua de 26, a aflat de trădarea lui Goering și de arestarea sa. Himmler a luat atunci drumul spre frontiera daneză pentru a se întâlni acolo cu Schellenberg. Acesta era însărcinat de a-l însoți pe contele Bernadotte la Flensburg și de a urmări negocierile.
Peste patru zile, Schellenberg era la rândul său emis din funcțiile sale de Hitler (care s-a sinucis în aceeași zi) și s-a grăbit să se întâlnească cu Himmler în apropiere de Lubeck. La 1 mai, ei au aflat de moartea lui Hitler și desemnarea lui Doenitz. Himmler s-a decis să se ducă în preajma sa la Plon în scopul de a stabili cu el ce măsuri trebuiau luate. Schellenberg însă, s-a îndreptat spre Danemarca pentru a continua negocierile, a revenit la Plon apoi s-a dus la Stockholm cu câteva zile înainte de capitulare. Noul guvern s-a instalat la Flensburg. Himmler s-a alăturat cohortei de generali care doreau să continue lupta… în Norvegia!
La 6 mai, noul guvern s-a decis în sfârșit să capituleze. Reichfuhrerul SS devenea un personaj trist și a fost exclus de noul guvern. În urmatoarele zile, Himmler s-a ascuns probabil în împrejurimile Flensburgului. La 20 mai, el a încercat să fugă spre Bavaria cu câțiva ofițeri SS. A doua zi, în regiunea Bremen, el s-a prezentat la un post de control britanic cu un pașaport nou-nouț cu numele de Heinrich Hitzinger.
Purta o bandă neagră pe ochiul stâng și-și tăiase mustața sa mică. Găsindu-l suspect, funcționarul a alertat serviciul de securitate și l-a trimis într-un lagăr de prizioneri din apropiere. Himmler a simțit că va fi rapid demascat și a cerut să vorbească cu comandantul lagărului în fața căruia s-a prezentat și a solicitat să vorbească cu mareșalul Montgomery. Transferat la Luneburg, a fost cercetat (asupra sa s-a găsit o capsulă de cianură) și a primit o uniformă englezească. Colonelul Murphy, trimis de mareșalul Montgomery, a întrebat de cum a venit dacă vreun medic îi examinase gura.
La cererea medicului care i-a cerut să deschidă gura, Himmler a făcut o grimasă, s-a contractat și și-a sfărâmat capsula de cianură care se găsea ascunsă în gura sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *