
Momo este un ravioli original din Tibet, coaptă la aburi sau fiartă. Numele său, care înseamnă „8”, în tibetană, vine de la faptul că momo sunt adesea servite în număr de opt.
Momo a devenit, de asemenea, un fel de mâncare tradițională în Nepal și Bengalul de Vest (în special în Darjeeling).
Momo este realizat dintr-un aluat de făină de grâu, umplut cu legume tocate și carne de vită sau de iac, decorate cu piper de Sichuan, usturoi, ceapă, ghimbir, chimen și coriandru. Această umplutură poate însă varia infinit după rețete de familie.
Momo sunt servite însoțite de obicei de un sos fierbinte compus din ardei iuţi diverşi.
Echivalentul tibetan al thali-ului indian, momo este extrem de hrănitor și ieftin (de exemplu, în Dharamsala, cinci momo cu spanac şi cartofi costă zece rupii).
Momo reprezintă şi mâncare de stradă rapidă şi tradițională, dar şi platouri de sărbătoare și de adunări de familie. Găsim același fel de mâncare în China (jiaozi) și în Rusia (pelmeni), care este de asemenea consumat în timpul sărbătorilor şi petrecerilor de familie.