Piramida din Seilah

Piramida din Seilah

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Această piramidă extrem de veche este situată în regiunea Fayoum din Egipt. Este situată pe lanțul muntos între Fayyum și Valea Nilului, la aproximativ 6 km nord de linia de cale ferată de la Wasta la Madinat al-Fayyum. Constructorul său era, probabil, faraonul Snefru, fondatorul dinastiei a 4-a. A fost descoperită între 1889-1890 de către William Matthew Flinders Petrie și în 1898 a fost vizitată din nou de Ludwig Borchardt.

Partea de sud și de est a piramidei de la Seilah (Sila, Seila), Egipt, autor Roland Unger, sursă foto Wikipedia.

În jurul ei au fost găsite două stele și o masă pentru ofrandă folosită în timpul ritualurilor religioase. Una dintre stele poartă cartușul primului rege din dinastia a patra egipteană, Snefru, permițând arheologilor să atribuie monumentul acestui faraon. Muncitorii au folosit pentru ridicarea acestei piramide calcar din regiune, amestecat cu nămol din Nil și nisip utilizat ca mortar.

Piramida este structurată în grade astfel încât zidăria în patul de pietre înclinate indică faptul că această clădire a fost, probabil, precedată de alte piramide construite de suveran, piramidele de la Meidum, piramida romboidală și piramida roșie. Cele patru laturi ale sale sunt aproape perfect aliniate cu cele patru puncte cardinale, făcând ca piramida din Seilah să ofere pentru prima oară această particularite. Nu pare să existe niciun sistem de camere!

Baza piramidei are 25 de metri, înălâimea actuală este de 6,80 de metri și are o înclinație de 75 de grade (eroarea este de numai 0,5 grade).

Piramida din Seilah, împreună cu piramidele din Edfu-Sud, Elefantina, El-Kula, Ombos, Saujet el-Meitin și Sinki, fac parte dintr-un grup de șapte piramide etajate foarte similare, toate construite departe de marile centre ale Egiptului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *