Situl arheologic de la Dahshur

Situl arheologic de la Dahshur

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Dahshur este un sit arheologic al Egiptului antic, situat la aproximativ cincisprezece kilometri de Saqqara, unde există necropolele regale ale dinastiei a patra și a douăsprezecea. Fiind zonă militară de ani de zile, a fost deschisă publicului abia în 1996.

Piramida neagră a lui Amenemhat al III-lea, sursă foto Jon Bodsworth, Wikipedia.

 Specialiștii cred că cele două piramide ridicate în timpul domniei lui Snefru (primul rege din dinastia apatra egipteană) sunt primele piramide adevărate, etapele dintre cele ale lui Djoser și Kheops (marea pirmaidă de la Gizeh).

Întrucât primul proiect de la Meidoum ( numită și “piramida falsă” dela Meidoum de către arabi) pare să fi fost abandonat, Snefrou a ales acest loc pentru a-și construi cele două piramide: piramida romboidală și piramida roșie.

Forma romboidală a primei piramide, care și-a păstrat cea mai mare parte a plăcilor de calcar lustruite, se datorează modificării unghiului de înclinare care trece brusc de la 54 ° la 43 ° față de jumătatea clădirii, oferindu-i această formă singulară de piramidă dublă.

Între cele două piramide din Snefru există o necropolă a Vechiului Imperiu, alcătuită din mari mastabi ai curtenilor domniei, care au primit privilegiul de a-și construi mormintele aproape de cel al suveranului lor.

La est de această necropolă a dinastiei a patra se află una dintre necropolele regale ale dinastiei a douăsprezecea, cuprinzând:

piramida lui Amenemat al II-lea din dinastia a douăsprezecea;

piramida lui Sesostris al III-lea din dinastia a douăsprezecea;

piramida lui Amenemat al III-lea din dinastia a douăsprezecea sau “piramida neagră”.

Situl include, de asemenea, mastabele din această dinastie a Regatului Mijlociu, inclusiv cele ale celor trei viziri ai lui Sesostris al III-lea (când s-a atins apogeul Regatului Mijlociu), Sobekemhat, Khnoumhotep și Nebit.

În anul 2017, săpăturile arheologice au scos la lumina zilei rămășițele structurii interne a unei piramide vechi de 3.700 de ani, probabil din cea de-a 13-a dinastie. Descoperirea a fost confirmată de Ministerul egiptean al antichităților. Cercetătorii egipteni au găsit un coridor care duce în interiorul piramidei, care este încă în “stare bună”, susțin experții. Excavațiile vor continua să descopere restul sitului arheologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *