Secretele ochilor albaştri

Secretele ochilor albaştri

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Secretele ochilor albaştriAi ochii albaştri. Dar ştii de la ce provine asta? În 2010, geneticienii danezi au determinat “responsabilul”. Este vorba de gena OCA2 a cromozomilor noştri. Codul de proteine P este implicat în producerea de melanină, pigmentul care dă culoarea părului, pielii și ochilor.

Inițial am avut cu toţii ochii căprui datorită acestei gene. Dar, în cursul evoluţiei noastre, în urmă cu 10.000 de ani a apărut la un individ o mutație a acestei gene OCA2, care pur şi simplu a împiedicat producerea de ochi căprui reducând melanina produsă în iris.

Schimbarea de culoare a ochilor din maro în verde poate fi explicată prin nivelul de melanină în ochi. Dar în ceea ce privește persoanele cu ochi albaștri, acestea au un nivel foarte specific de melanină în iris, nivel care variază foarte puţin de la un individ la altul.

Geneticienii pot să afirme că toate persoanele cu ochi albaştri sunt purtătorii aceleiaşi mutaţii inițiale și, prin urmare, au același strămoș comun (care a trăit acum aproximativ 8000 ani).

Potrivit unei echipe de cercetare de la Universitatea din Copenhaga, prima mutaţie a fost localizată în regiunea Mării Negre, susţine Journal of Human Genetics.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *