Societatea secretă Germanenorden

Societatea secretă Germanenorden

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Germanenorden (în germană: “Ordinul germanilor”) a fost o societate secretă care provenea din curentul intelectual și politic Völkisch (care dorea să adune  spiritualitatea păgână germană), fondat în 1912 în Germania Republicii de la Weimar (1918-1933).

Sursă Wikipedia

Ideologia sa pangermanistă și antisemită era simbolizată de către zvastica dextrogiră. Germanenorden pare a fi prima organizație politică care a adoptat zvastica. Prin emblema sa, dar mai ales datorită temelor sale, această mișcare este considerată drept una dintre precursorii naziștilor.

Germanenorden a fost fondat în Leipzig în martie 1912 de scriitorul german antisemit Theodor Fritsch, neliniștit de superioritatea rasei și a poporului german. A fost discipolul jurnalistului politic Friedrich Wilhelm Adolph Marr care era un adept înfocat al antisemitismului și al hegemoniei prusiene (culmea este că în 1854, el s-a căsătorit cu o evreică, Georgine Johanna Bertha Callenbach). El este  autorul unui Catehism antisemit și traducătorul  Protocoalelor Înțelepților Sionului.

Acest grup mic intenționa să reunească diferite asociații antisemite. El a constituit o ramură a Reichshammerbund, mișcarea pangermanistă creată în 1912 de către același Theodor Fritsch în jurul propriului său ziar, intitulat Der Hammer ( “Ciocanul”), fondată în 1902, ciocanul fiind emblema zeului Thor în mitologia nordică și venerat în toată lumea germanică.

Bund și Hammer au denunțat presupusa „conspirație evreiască“ care ar fi urmărit să domine lumea în detrimentul „germanilor rasei pure.“ Un mit care era în concordanță cu spiritul acelor vremuri tulburi și care a prins perfect la ura rasială manifestată de germani față de poporul ales. Teoria complotului mondial evreiesc a cunoscut o mare popularitate în Europa în 1930, în timpul marii crize economice și pe ea s-au bazat naziștii când au declanșat “soluția finală”, adică eliminarea fizică a evreilor din lume.

Structurată ca o societate secretă al cărei model se bazează pe cea a unei loji masonice, Germanenorden admitea în sânul ei doar membrii în măsură să ofere un „certificat arian“ prin care li se atesta faptul că nu aveau sânge evreiesc.

Ideologia sa s-a înscris într-olinie de tipul völkisch influențată de teoriile-rasialo- mistice ale ariosofului vienez Guido von List, ocultist, teoretician al armanismului integral (forma de arianism) și rasist care, prin lucrările lui a stat la originea ezoterismului nazist, atât de drag reichfurerului SS Heinrich Himmler, șeful Gestapoului. Istoricul Ian Kershaw consideră că el a făcut din zvastică simbolul arianismului.

Foto de Conrad Hubert Schiffer, 1910, German Federal Archives, sursă Wikipedia. Guido von List.

Mișcarea susținea deportarea „evreilor, metișilor, anarhiștilor, țiganilor și altor dușmani ai națiunii germane“, și solicita instituirea unui imperiu „armanic“ care să-i  scape de „rase inferioare“. Membrii care participau la ceremonii erau îmbrăcați în rochie albă și purtau casca cu coarne iar pe fundal se auzea muzică de Wagner.  Într-o mână aveau „sulița lui Wotan“ (Odin) și  purtau crucea încârligată.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *