SUA ştia încă din 1942 de Holocaust

SUA ştia încă din 1942 de Holocaust

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Documentele secrete date recent publicităţii dezvăluie faptul că puterile occidentale posedau din 1942 informaţii privind proiectul nazist.

 

Imaginile despre lagărele naziste crează oroare
sursa foto Wikipedia

 

Plăcile de “4 milioane” de la Auschvitz
Lagărul de la Auschwitz sursa foto Wikipedia

 

Lagărul de la Dachau 2
Procesul de la Dachau – judecătorii tribunalului militar american, sursa foto Wikipedia

 

Lagărul de la Dachau
Poarta Lagărului de concentrare Dachau, sursa foto Wikipedia

 

Documentele secrete americane, recent declasificate şi făcute publice, pun în lumină informaţiile de care dispuneau puterile occidentale privind proiectele naziste de exterminare a evreilor în Europa. Ei le cunoşteau din martie 1942.

Este vorba de traducerea în engleză a unei telegrame diplomatice a însărcinatului cu afaceri chilian de la Praga, în care el scrie de proiectele germane de exterminare a evreilor: “S-a decis de a extermina toţi evreii, de a se trimite unii în Polonia şi alţii către oraşul Terezin, căutându-se un loc mai îndepărtat”, a scris consulul Gonzalo Montt Rivas guvernului său.

 

SUA ştia încă din 1942
A venit un nou transport la Auschwitz si detinutii trebuei sa fie repede selectati. Unii vor ajunge in cateva minute direct in cuptoare. Sursa foto Wikipedia

 

Serviciile secrete britanice au interceptat această depeşă şi au transmis-o omologilor lor americani în martie 1942, precizează responsabilii Arhivelor naţionale americane. Ea a fost primită de serviciile secrete ale Coordinator of Information (CIO), organul predecesor al OSS şi al CIA. Textele nu aduc însă proba că alţi responsabili americani au cunoscut însă acest lucru în acel moment. “Întrebarea următoare este de ce guvernul nostru, fără a vorbi de britanici, n-au făcut nimic ca răspuns la asta”, declară Elizabeth Holtzman, membru al comisiei de supervizare a dosarelor din timpul războiului. “Aliaţii nu i-au prevenit niciodată pe evreii din Europa de un proiect de genocid. O punere în gardă n-ar fi oprit Holocaustul, dar ar fi putut salva vieţi”, a adăugat Thomas H. Baer, membru al comisiei. Acest document face parte dintr-un ansamblu de 400.000 de pagini de documente ale OSS, predecesoarea CIA-ului, făcute publice recent de grupul de muncă coordonând publicarea de texte privind crimele naziste.

În timpul războiului, Chile a rămas neutră. Consulul său, era în relaţii foarte bune cu Germania nazistă şi beneficia de un post de observare important în al III lea Reich.

 

istoric Marian Deaconu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *