Almogavarii (almogaverii) erau soldaţi mercenari în serviciul Coroanei Aragonului – Cataluniei, în majoritate catalani şi aragonezi, constituiţi în companii care au văzut lumina zilei în Peninsula Iberică cu ocazia războaielor contra sarrasinilor, între sec. XIII şi XVI.
După Reconquesta, almogavarii au participat imediat la Războiul Siciliei, în serviciul regelui Frederic al II-lea. Erau reputaţi pentru abilitatea lor agresivă în luptă. În teritoriu duşman, trăiau din jafuri, dar în timp de pace cauzau probleme în special ţăranilor.
Etimologia cuvântului provine din arabul magawir, care înseamnă cel care poartă o incursiune în teritoriu duşman, de la verbul gavar, a realiza o expediţie. Se poate găsi şi în franceză forma almogavare.
Almogavarii au fost consideraţi ca cei mai buni infanterişti din epoca lor. Sunt recunoscuţi ca precursorii războiului de hărţuire sau de guerillă. Într-o epocă în care cavaleria era arma preferată a armatelor şi în care idealul cavaleresc era modelul războinicului, almogavarii foloseau din plin terenul în avantajul lor, luptând noaptea, deplasându-se pe picioare şi nepurtând armuri, ceea ce-i făcea să fie foarte nobili.

Almogavarii în timp ce cuceresc Mallorca
Dar ei nu constituiau propriu-zis o armată însă duceau o viaţă foarte dură, se luptau sub privirile copiilor sau soţiilor lor, cu care se deplasau întotdeauna, care învăţau astfel meseria armelor. Nu practicau nicio meserie în afară de cea a armelor şi se serveau în timp de pace de monarhi. Au trăit în starea de luptă în care se afla lumea islamică şi la dispariţia acestora…
Prima mărturie despre existenţa lor de care dispunem este din sec. XIII, când un grup de 12 bărbaţi s-au dedat la incursiuni de una sau de două zile pe teren sarrasin. Au avansat sub conducerea unui căpitan (almugaten), şi atunci când trebuiau să atace pe cineva mai important, primeau ordinele de la un comandant (adalil) desemnat de rege. Trăiau esenţial din ceea ce făceau.
Formau o armată importantă. Petru cel Mare (1276 – 1285) a angajat 15.000 de almogavarii în timpul expediţiilor sale în Africa şi în Sicilia sub comanda lui Roger de Lauria, sau Loria (lluria). Mulţi dintre ei au rămas însă în insulă, pentru a-l apăra pe fiul lui Petru, Frederic (Fadric) al II-lea, în lupta sa contra angevinilor.
Dar după pacea de la Caltabellotta (1302) nu au mai avut ce să facă în Sicilia. Atunci a fost creată Compania catalană a Orientului, sub ordinele lui Roger de Flor (Rutger von Blum), cavaler de origine germană al Ordinului Templului. Ţipătul lor de luptă “Înainte, lăncilor! Înainte!” (Desperta, ferro! Desperta!) pe care le rosteau lovind pietrele cu vârfurile ascuţite ale lăncilor lor, în scopul de a-şi impresiona duşmanii, înainte de a se lansa în luptă a rămas celebru. Contele de Brienne a scris despre ei şi vacarmul produs de aceştia: “Am dat peste demoni!”
După asasinarea lui Roger de Flor la Adrianopole, în timpul unui banchet, împreună cu 130 deşefi almogavari, la 5 aprilie 1305, la ordinele lui Michel al IX-lea, fiul mai mare al lui Andronic al II-lea, împăratul Bizanţului, care se temea de influenţa uriaşă şi de ambiţiile imense ale cavalerului german, au fost asasinaţi.
După această crimă, almogavarii au trebuit să se apere de greci şi de aliaţii lor din cartierele de la Gallipoli unde duşmanii lor au venit să-i atace. Acest episod eroic este povestit de Muntaner, care se afla acolo ca trezorier al Companiei şi care a luat parte activă la lupte. Apoi almogavarii au devastat timp de doi ani Imperiul în semn de represalii (prin ceea ce s-a numit răzbunarea catalană).
Compania s-a stabilit în 1310 la Atena, unde a fost chemată de contele Gautier de Brienne. După ce s-a servit de ei, contele a vrut să-i alunge mişeleşte, dar a pierit în această acţiune. Almogavarii au pus atunci mâna pe ducatele Atena şi Neopatria, în numele regilor Siciliei şi a Casei de Aragon. Ultimul ducat a rămas sub dominaţie catalană până în 1390, an în care veneţienii au pus mâna pe el.
Dar almogavarii s-au ilustrat şi în războiul contra Castilliei (1296 – 1304), în cruciada contra Almeriei (1309), în cursul campaniilor Grenadei (1330 – 1334), în timpul expediţiilor Sardigniei (1353, 1354, 1367), apoi în sfârşit din nou contra Castilliei (1369). Au mai existat grupe de mercenari almogavari în cursul sec. XV, dar au dispărut în cele din urmă.

Urmariți-ne pe Twitter!
Publicitate

Video country music
Urmariți-ne pe Pinterest!
Enigme
Piramida de cristal din Triunghiul Bermudelor
În zona misterioasă numită Triunghiul Bermudelor, oamenii de ştiinţă au …Citește în continuare »Stimorol Guru
Filmarea cu acest mare mister care este Stimorol Guru a …Citește în continuare »Triungiul Bermudelor, un mister profund
Se spune că Ocenaul Atlantic ar fi o punte spre …Citește în continuare »Peşterile misterioase din Himalaya
O echipă de arheologi condusă de Mark Aldenderfer, de la …Citește în continuare »De ce nu se va reîntoarce niciodată NASA pe Lună?
NASA nu se va reîntoarce niciodată pe Lună! De ce? …Citește în continuare »
Showbiz
Clara Popescu este patroana unui club de fotbal în Austria şi ne vorbeşte deschis despre experienţa ei în străinătate
Fostă atletă româncă de performanţă, Clara Popescu a ales să …Citește în continuare »Taylor Momsen a fotografiat fantome
Actrița, cântăreața și supermodelul Taylor Michel Momsen s-a născut la …Citește în continuare »Miley Cyrus urăşte paparazzi
Miley Cyrus este fiica cântăreţului de country Billy Ray Cyrus. …Citește în continuare »Vedetele pun prenume nebuneşti copiilor lor
Nicolas Cage a pus numele băieţaşului său Kal El (Coppola). …Citește în continuare »Casa lui Demi Levatto este bântuită
Superba cântăreaţă Demi Levatto (Demetria Devonne) s-a născut la 20 …Citește în continuare »
Dosarele crimei
Vampirul din Sacramento
Când era copil, Richard Trenton Chase a fost abuzat de …Citește în continuare »Unitatea 731. Medicii blestemaţi ai armatei japoneze
În cel mai mare secret, doi ani mai târziu, o …Citește în continuare »Familia De Cavalcante
Familia De Cavalcante este una dintre familiile crimei organizate care …Citește în continuare »Femeile mafiote din Cosa Nostra
Principala caracteristică a mafiei siciliene este de a fi clar …Citește în continuare »Omul Lup din Allariz
Evenimentele s-au petrecut în 1852 şi în acest caz, a …Citește în continuare »
Cele mai citite articole
- Ritual de magie neagră pentru a face o persoană ghinionistă
30/07/2019 (11.882)
- Un extraterestru a fost operat la Varginha
02/04/2019 (11.703)
- Prezenţa Ordinului Cavalerilor Ioaniţi în Valahia…
19/03/2021 (9.755)
- Motorul magnetic uluitor al lui Kohei Minato
06/05/2018 (9.407)
- Arme uluitoare secrete de provenienţă extraterestră…
21/12/2018 (8.794)
- Mircea Eliade şi mirajul Indiei
08/12/2019 (7.889)
- Iniţierea masonică
27/03/2019 (7.820)
- Tipuri de vrăji în magie neagră
18/03/2019 (7.663)
- Rusia nu este nimic fără Siberia!
05/05/2014 (7.080)
- Teribila ciumă neagră din 1348 (I)
14/12/2019 (6.057)
Leave a reply