Alulim, primul rege din lista regală sumeriană

Alulim, primul rege din lista regală sumeriană

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Alulim, regele din Eridu este, potrivit Registrului Regal Sumerian, primul rege antediluvian al Sumerului.

Prisma de la Weld-Blundell (WB 444) est copia cea mai completă cunoscută a listei regale sumeriene. Ashmolean Museum of Art and Archeology of Oxford, sursă Wikipedia.

A fost identificat cu zeul Adapa (Oannès, divinitatea caldeeană menționată de preotul și istoricul Beros, care a trăit în timpul lui Ptolomeu al II-lea), fiul lui Enki (Ea sau Aya la akkadieni), cunoscut ca una dintre marile divinități din Mesopotamia antică, stăpânul apelor dulci subterane (Abzu), al artelor și tehnicilor, al înțelepciunii, al magiei și exorcismului.

El este primul dintre acei regi mitici care, potrivit vechilor cronologii sumeriene, ar fi domnit între 453.600 și 388.800 de ani înainte de epoca noastră!

Lista regală sumeriană spune: “După ce împărăția a coborât din cer, ea a căzut în Eridu. În Eridu, Alulim a devenit rege pentru o domnie de opt sari (28.800 de ani). ”

Tăblița WB 62 din lista regală îi atribuie o domnie de 18 sari și 4 neri (67 000 ani). Istoricul antic Beros citează Alulim sub numele de Aloros (Ἄλωνός) și îi atribuie o domnie de 36.000 de ani (10 sari).

În timpul domniei sale, Alulim a adoptat un decret conform căruia s-a declarat el însuși Anu (preot), ales pentru a conduce poporul. După moartea lui, ar fi fost înălțat la rangul de Înțelept, sau Apkallu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *