Amerindienii peruani i-au ajutat pe conchistadori?

Amerindienii peruani i-au ajutat pe conchistadori?

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Resturile unui amerindian ucis de un glonte au fost scoase la lumina zilei în timpul săpăturilor conduse în apropiere de Lima, în Peru. Este primul caz stabilit al unei persoane ucise de un glonte în America. Moartea sa a survenit acum aproximativ 500 de ani, în epoca cuceririi spaniole. Omul putea să fi fost ucis în timpul luptelor contra lui Francisco Pizzaro care a asediat Lima în timpul verii lui 1536.

Osemintele au fost indentificate printre 72 de corpuri într-un cimitir încă situat în apropiere de Puruchuco, în timpul lucrărilor de construcţie la un drum în 2004 şi 2006.

Amerindienii peruani i-au ajutat pe conchistadoriJumătate din corpurile descoperite purtau urme de răni cauzate de o violenţă extremă. Incaşii, îngropaţi la o adâncime mică fără uzanţele tradiţionale, par să fi fost victimele unei confruntări. Unul dintre ei a fost însă cu siguranţă ucis de un glonte primit în cap. Dar şi alte corpuri poartă răni de gloanţe care trebuiesc autentificate. Corpul cu o gaură de glonţ în cap a fost analizat la microscopul electronic de cercetătorii americani de la Institutul medico-legal Henry Lee.

Experţii au detectat prezenţa urmelor de fier în jurul impactului proiectilului în spatele craniului, fără îndoială un glonte de muschetă, o armă de foc utilizată în Europa la începutul sec. XVI.

Una din descoperirile cele mai interesante este că o mare parte din victime poartă urme de răni şi arme indigene, ca topoare din piatră şi săgeţi.

Arheologii cred că asta ar putea confirma susţinerea conchistadorilor cu trupe indigene. Cronicarii epocii nu recunosc totuşi participarea indigenilor la cauza spaniolilor. Dar în corpurile găsite, cele de femei şi copii nu poartă urme de răni.

Arheologul Guillermo Cock emite ipoteza că ei au pierit de bolile importante aduse de spanioli. De exemplu, pe continentul american nu se cunoşteau nici gripa, nici varicele, nici variola.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *