Legiunile romane au fost în China înainte de Marco Polo

Legiunile romane au fost în China înainte de Marco Polo

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Până nu demult, istoria stabilise faptul că China fusese descoperită de Marco Polo, ilustru călător veneţian din secolul XIII, prietenul lui Kubilai Han.

Dar iată că Marco Polo este surclasat, ca să spunem aşa, de legiunile romane, care au ajuns în Imperiul de Mijloc cu şapte secole înainte de el. Pentru a demonstra această teză din ce în ce mai răspândită, oamenii de ştiinţă atrag atenţia asupra aparenţei fizice a mai multor sute de locuitori din districtul Yongchang, din provincia Gansu, situată la peste 7000hm de Roma. Păr buclat sau ochi clari sunt elemente extrem de îndepărtatede profilul chinezesc tradiţional.

 

 

Legiunile romane au fost în China înainte de Marco Polo
sursa foto Wikipedia

 

 

Ţăranii din regiune chiar îşi revendică ascendenţa latină! Numele unei localitaţi surprinde: botezată Liqian, aceasta ar putea însemna o declinare din vocabularul latin “legio” (legiune). Pista a fost studiată în 1955 de istoricul american Homer Hasenpflug Dubs care a citit textele lui Pliniu şi Plutarh, precum şi “Cartea hanilor din Est”. După el, punctul de plecare al epopeii romane în China începe cu campania lui Crassus (membru al primului triumvirat, împreună cu Cezar şi Pompei) împotriva parţilor, în anul 53 î.Ch.

Pentru a combate duşmanii Romei, Crassus a trecut Eufratul, dar campania sa a fost dezastruoasă: este ucis la Carrhae (astăzi în Turcia) şi legiunile sale romane scapă în Asia Centrală pentru a înfrunta strămoşii hunilor.

După 14 ani, atunci când luptătorii chinezi intră în capitala hunilor (azi Taşkent, în Uzbekistan), ei au întâlnit fortificaţii cunoscute doar de romani.

Printre prizonieri, se găseau şi vechi legionari de-ai lui Crassus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *