Va face faţă Ucraina unei invazii ruseşti?

Va face faţă Ucraina unei invazii ruseşti?

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Forţele armate ale Ucrainei numărau în 2008 149.000 de militari aflaţi în serviciul activ şi un milion de rezervişti, la o ţară de 45 de milioane de locuitori.

În 1991, Ucraina a fost divizată în trei districte militare: districtul Kiev, districtul Carpaţilor şi districtul Odesa, acesta din urmă fiind condus de către Moscova.

Dar un an mai târziu, în decembrie, organizarea militară ucraineană a fost reorganizată şi s-au creat patru districte principale: districtul Centru, districtul Vest, districtul Est şi districtul forţelor armate navale din Crimeea.

Va face faţă Ucraina unei invazii ruseşti?
Soldat rus

În urma Memorandumului de la Budapesta din 1994, Ucraina a renunţat la armele sale atomice, o mare parte din rachete fiind trimise forţelor armate ale Federaţiei Ruse, care însă şi-a păstrat arsenalul nuclear, iar o altă parte a fost distrusă.

În martie a.c., Ucraina nu are sub arme decât 6.000 de militari gata de luptă în ipoteza unui conflict militar în est cu ruşii!

New York Times susţine că Ucraina ar putea mobiliza aproximativ un milion de soldaţi, însă slab echipaţi şi suferind de o finanţare precară.

Spre comparaţie, armata Rusiei are peste un milion de militari de meserie şi două milioane de rezervişti.

Majoritatea bazelor militare ucrainene sunt localizate în vestul ţării, în timp ce forţele ruse de ocupaţie din Crimeea, de pildă, sunt extrem de bine înarmate şi numeroase. Acest dezechilibru uriaş în defavoarea Ucrainei a făcut posibilă cedarea peninsulei fără lupte.

Armata Ucrainei, conform Cărţii albe a Apărării publicată în 2012, numără 776 de tancuri şi 2332 de vehicule blindate, 72 de elicoptere, 208 avioane şi 26 nave de luptă, 944 de baterii de apărare antiaeriană de un calibru superior 100 mm.

Aproape o armată simbolică, care are echipament din epoca sovietică cu care ar trebui să se opună forţelor de invazie ruseşti! Mulţi fac totuşi apel la o altă forţă, cea de partizani, avându-se în vedere Armata insurecţională ucraineană, foarte controversată, care s-a bătut pentru independenţa ţării împotriva sovieticilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, alături de armata lui Hitler.

Nu ar fi exclus ca o asemenea organizaţie să se formeze pe nucleul Maidanului şi să încerce rezistenţa contra cotropitorilor! Un lucru este cert: Ucraina a pierdut Crimeea! Probabil definitiv…

Va face faţă Ucraina unei invazii ruseşti 2A murit un om, deşi soldaţii ucrainieni erau autorizaţi să tragă şi să reziste pe teren. Un reporter NBC a descris confuzia care se afla pe teren la Sinferopol. Nimeni nu a avut curaj să declaşeze iadul şi ruşii au ocupat liniştiţi peninsula, în pofida acuzelor venite de la Kiev şi a uimirii Occidentului, SUA şi a lumii întregi.

Ucraina se pregăteşte timid de rezistenţă: mobilizează recruţii, creşte starea de atenţie la centralele nucleare. Kievul ia foarte în serios ameninţările ruseşti şi acuză Moscova de a fi declarat război.

Va face faţă însă unei adevărate invazii a forţelor Rusiei, dacă lucrurile se vor înrăutăţi în estul Ucrainei? Tăvălugul istoriei s-a pornit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *